Een eindejaar zonder verspilling

7 months ago

De gezelligste periode van het jaar is weer aangebroken: Kerstmis en Nieuwjaar komen eraan! Familiefeesten, cadeautjes uitpakken, lekker eten ... noem maar op. Maar wist je dat dit ook het seizoen is waar we het meeste verspillen op een volledig jaar? En niemand vindt het fijn om eten te verspillen tijdens Kerst. Gelukkig weet een Waste Warrior beter! Samen strijden we tegen voedselverspilling ...

Wat doe je met dat overgebleven inpakpapier? Wat doe je met de restjes overheerlijk eten die op de borden van je gasten blijven liggen, en hoe zorg je er in hemelsnaam voor dat je een prachtige boom hebt?! Wij hebben gelukkig een aantal handige tips verzameld voor jou om jouw Kerst -of Nieuwjaarsdiner zo verspillingsvrij mogelijk te maken. 

Etensrestjes? Geen probleem!

Geef het gewoon toe: we maken écht altijd teveel eten tijdens de eindejaarsperiode. En we steken er tijd in. Véél tijd. Dus hoe veel pijn doet het als we de overschot moeten weggooien? Véél pijn ;-). Gelukkig hebben wij een paar ideeën om je voedselverspilling tijdens de eindejaarsperiode tot een minimum te beperken.

Begin bij het begin: de voorbereidingen

Vooraleer je je geliefde familie, vrienden of buren uitnodigt om gezellig te komen tafelen bij jou, kan je op voorhand een lijstje maken met producten die je absoluut nodig zal hebben. Een lijstje meenemen naar de winkel kan er al voor zorgen dat je alleen datgene meeneemt wat jouw kerst -of nieuwjaarsdiner verlangt. Heb je echt enorm veel volk uitgenodigd? Geen probleem! Je kan evengoed je menu verdelen over de genodigde groepen. Stel voor om elk gerecht voor zo'n 2 à 3 personen te maken, en geef de groep van je zus de opdracht om voor de hapjes te zorgen, jouw neven en nichten brengen het dessert mee, ... Of daag ze uit om creatief te zijn met wat er in hun koelkast ligt! Zo heb jij alvast een rustigere dag in de keuken én proef je misschien dingen die je normaal niet zou maken! Win-win. Ben je bij het dessert aangekomen? We weten allemaal dat je eigenlijk al teveel gegeten hebt, dus overdoe het niet met de taarten, koekjes en pudding!

Dus ...
  • Maak een lijstje! Zo weet je exact wat je mee moet hebben.
  • Verdeel je menu onder de genodigden. Iedereen maakt genoeg voor zo'n 2 à 3 personen.
  • Wees creatief met wat er in je koelkast/diepvries ligt! 

Voedselverspilling tijdens het diner verkleinen.

De boter begint te smelten in het vlootje, het gesneden stokbrood is hard als je een stukje wil nemen ... We kennen het! Probeer het eens op een andere manier ... Stel dat je een fondue doet met je familie: serveer niet al het vlees in één keer! Deel het op in verschillende rondes, want laten we eerlijk zijn ... met fondue heb je altijd te veel! Wat als je je boter op aparte schoteltjes serveert? Zo vermijd je dat de volledige vloot boter helemaal smelt, en kan je je gasten een vers klontje boter serveren als ze er nog naar vragen. Is je stokbrood hard en blijft het daarom liggen? Snijd het aan per keer dat er iemand om vraagt: zo blijft het langer vers en hoef je de hard geworden, onopgegeten stukken niet weg te gooien! Als je bovendien hebt gewerkt met je menu op te delen onder de groepjes die je hebt uitgenodigd, hebben zij waarschijnlijk hun schotels of eigen potjes mee: handig! De overschot geef je gewoon terug mee ... of je vriest het in voor de volgende dag.

Dus ...

  • Producten die zouden kunnen smelten deel je best op, zoals boter: serveer het op een apart schoteltje, en zet de rest terug in de frigo! Zo hoef je geen gesmolten boter weg te gooien.
  • Doe je een fondue? Serveer het vlees in rondes!
  •  Snijd je stokbrood pas aan als het nodig is
  • Gebruik je gasten! Vraag ze om hun potjes mee te nemen, en verdeel de overschot

Wat doe ik met het overschot de volgende dag?

Heb je met Kerstmis te veel gekookte groenten gemaakt, en heb je nog geen idee wat je wil koken met tweede Kerstdag? Geen probleem! Gooi alle overschotten van de groenten bij elkaar, plet ze en bak ze als groentenburgers! Te veel aardappelen? Pureren! Of makkelijker: vraag aan je gasten om hun potjes mee te nemen. Zo kunnen zij de overschotjes meenemen en er thuis nog van genieten! Heb je dan nog steeds overschot? Vries het in! Zo hoef je toch al zeker een week niet te koken, met al die soep die je hebt gemaakt ... Allemaal kliekjes rode wijn in flessen? Spoel ze niet weg, maar giet ze samen en voeg een paar kaneelstokjes en stukjes appelsien aan toe! Zo kan je je eigen Glühwein maken - handig toch?

Dus ...

  • Wees creatief met je restjes! Overal nog wat kliekjes wijn? Bijeen gieten, en Glühwein maken
  • Teveel groentjes? Maak er soep van, of heerlijke groentenburgers
  • Nog steeds te veel overschot? Invriezen!


Wat kan je nog doen?

Doe-het-zelf kerstdecoratie

Elk jaar proberen we onze cadeautjes zo mooi mogelijk in te pakken, en dat kan uiteraard niet met inpakpapier van vorig jaar ... Maar waarom niet? Je kan evengoed alle overgebleven stukjes inpakpapier van de voorbije jaren verzamelen, en aan elkaar plakken om zo een inventief stukje creativiteit van jezelf te laten zien! Wedden dat je jouw cadeautjes met extra veel trots overhandigd? Een ander idee is dan weer krantenpapier. Zoek een leuk artikel dat bij het cadeautje of de persoon hoort, en zorg ervoor dat dat vanboven plakt. Hilariteit verzekerd!

Iets anders dan een boom

We kennen allemaal de struggle: de perfecte boom vinden! Elk jaar zoeken we naar een prachtige boom die als kerstboom gaat moeten dienen. We zorgen ervoor dat ze mooier is dan vorig jaar: groter, groener en mooier versierd. Maar wat doe je met je boom na de kerstperiode? Juist ja ... met pijn in het hart ontmantelen we hem van alle slingers, ballen en kerstengeltjes die we er met veel liefde en moeite hebben ingestoken. Dan komt het moeilijkste: de kerstster op de top van de boom eraf halen: het is nu écht voorbij. En dan? Dan gooien we hem weg. We borstelen de dode naalden nog even op, en klaar is Kees.

Wij houden van traditie, en dat is waarom we altijd weer teruggrijpen naar de klassieke kerstboom. Maar wat met je huiskamerplanten, of de lampen in de living? De stoelen in de keuken? Wees creatief met lichtslingers of kerstballen en verras je huisgenoten! Wie weet vinden zij het wel supercool dat ze een kerstkeuken hebben. Wat je evenzeer kan doen, is de bomen in jouw tuin versieren. Zo ziet de tuin er ook heerlijk feestelijk en gezellig uit, en kan je misschien je Nieuwjaarsdiner in een nieuw format gieten? ;-)

Nog niet voldoende inspiratie? Kijk dan zeker eens hier

Sam Ampoorter
Community Marketing Specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play