Wat doe jij tijdens World Food Day 2018?

2 years ago

Op 16 oktober is het World Food Day, dit jaar aangekleed met de hashtag #zerohunger. Deze actie hoopt het bewustzijn rond hongersnood aan te scherpen zodat ze tegen 2030 uit de wereld is verholpen. Daarvoor steunt de actie op vier grote pilaren: geen voedselverspilling, meer produceren met minder, een gezonder en duurzamer dieet en voorstander zijn van de actie #zerohunger. Hopelijk kunnen zowel jullie als wij ons steentje bijdragen.

Even tijd voor de harde feiten… Honger doodt meer mensen dan malaria, TBC en aids tegelijk. Gelukkig zijn jij en ik er om daar iets aan te doen, want maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild. Op die manier ontstaat er een steeds grotere kloof tussen de 821 miljoen mensen die lijden aan chronische ondervoeding en 1.9 miljard mensen die overgewicht hebben - meer dan een kwart van de wereldpopulatie.

#zerohunger : de uitdagingen

De weg naar #zerohunger is niet niks. In het rapport State of Food Security and Nutrition in the World 2018 van de Verengide Naties staat vermeld dat maar liefst 14% van de totale bevolking lijdt aan chronische ondervoeding. Dat zijn 821 miljoen monden. 60% daarvan zijn vrouwen. En een hallucinante 45% van alle kindersterfte is te wijten aan ondervoeding. Daarbij komt ook nog eens kijken dat een derde van het geproduceerde voedsel verloren raakt of wordt verspild. Wil je hier nog meer over te weten komen? Raadpleeg dan zeker eens de brochure van World Food Day.

Hoe maakt de media een verschil?

Radio, tv, kranten... allerlei media worden dagelijks ingezet om nieuws te verspreiden over economie en cultuur of politiek en milieu. Het is dus het ultieme kanaal om een boodschap gehoor te geven. Too Good To Go hoopt dat ecologische verhalen ook worden gehoord. Zo is het verhaal van World Food Day belangrijk om te verspreiden naar het grote publiek zodat ook zij worden geïnformeerd over een #zerohunger lifestyle. Talkshows of discussies zijn daarvoor het ideale medium. Daarnaast zorgt media ook voor een grotere bewustwording over honger en ondervoeding, een onderwerp waar vele mensen dagelijks mee kampen.

Hoe probeert Too Good To Go een verschil te maken?

Too Good To Go maakt het verschil door zich in te zetten tegen voedselverspilling. We hebben bijvoorbeeld al 50.000 maaltijden gered in België. Nochtans is dat niet het enige waar Too Good To Go zich mee bezighoudt. In Noorwegen worden er bijvoorbeeld petities gehouden voor een correcte labeling op producten. In Frankrijk vangen deze acties binnenkort ook aan. Daarnaast hopen we onze gebruikers te informeren op allerlei wijzen. Zo schrijven we blogs en social media posts over het waarom van seizoensgroenten, de houdbaarheidsdatum etc. We slaan ook de handen in elkaar met lokale initiatieven zoals Just Keep It, een uitdaging om 21 dagen niks te verspillen, en Enchanté, een netwerk van hartelijke handelaars en burgers die kleine diensten aanbieden aan zij die hier nood aan hebben.