Verkiezingen Zonder Verspilling : Ontdek het standpunt van de Belgische politieke partijen over voedselverspilling

a year ago

Gent, 9 mei 2019 - Zondag 26 mei 2019 vinden de Europese, regionale en federale verkiezingen plaats. De Belgische kiezers drukken zich uit over thema's die hen nauw aan het hart liggen. Too Good To Go en FoodWIN belichten 1 specifiek thema: Het debat over klimaatverandering en hoe de strijd tegen voedselverspilling daar een rol in speelt.

Onze ambitie, ons project

Too Good To Go en FoodWIN willen verder gaan om een verschil te maken. Daarom stoppen we niet bij een app of eenmalige acties. We eisen grotere veranderingen in het beleid en wettelijk kader. In de zoektocht naar een duurzaam voedselsysteem dagen we de huidige nationale en internationale regels uit.

We hebben ons in de verschillende partijprogramma's verdiept, maar het is soms moeilijk om een klaar en duidelijk antwoord terug te vinden over voedselverspilling.

Ontdek meer

Voedselverspilling is een probleem van gigantische omvang

  • Wist je dat we in België elk jaar ongeveer 150 kg perfect eetbare voeding per inwoner weggooien? Op hetzelfde moment moesten in 2017 maar liefst 157.151 mensen een beroep doen op de voedselbanken. In 2018 werd bovendien de grootste stijging ooit opgemeten bij de voedselbanken. Een triest record.
  • Wist je dat de financiële verliezen die we toeschrijven aan voedselverspilling in Europa oplopen tot 143 miljard euro? Hier stopt het niet, de ecologische kost is kolossaal met de uitstoot van 170 miljoen ton aan CO2. Rampzalig.

Bron: Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties

Tegelijkertijd is de strijd tegen voedselverspilling de derde beste oplossing tegen klimaatverandering. Maar hoe kunnen beleidsmakers hier het verschil maken? Maten is het begin van elke vermindering. De Europese Commissie stelde duidelijke richtlijnen op voor het meten van voedselverspilling, maar die worden in België nauwelijks toegepast. Beleidsmakers kunnen deze richtlijnen implementeren in de verschillende sectoren van de voedingsindustrie, op termijn zelfs verplicht maken. Daarnaast kunnen zij innovatiefondsen opzetten, organisaties financieel ondersteunen en regionale distributieplatformen opzetten om voedselverlies te voorkomen en hergebruik te stimuleren.

Eindeloze mogelijkheden. Too Good To Go en FoodWIN hopen dan ook om samen met de toekomstige beleidsmakers deze uitdaging aan te gaan.

Ontdek onze voorstellen