Voedselverspilling op een leuke manier aanpakken samen met je gezin? Too good To Go gaat op schattenjacht in jouw frigo!

2 months ago

Het moment is aangebroken dat de creativiteit van ouders om hun kids bezig te houden volledig op is, de frigo is tot de nok gevuld en alle leuke kook-ideeën zijn al lang uitgevoerd. Wat nu? Net op dat moment organiseert Too Good To Go een schattenjacht doorheen je frigo: een leuke bezigheid waarbij je je kroost ook nog eens actief aan het denken zet over voedselverspilling!


Een schattenjacht in mijn frigo? 

 Wie is er nooit eens dat heerlijke bakje aardbeien achteraan in de frigo vergeten, gewoon omdat het uit het zicht stond? De cijfers liegen er niet om: 2/3e van al het eten dat wij in onze frigo stoppen wordt weggegooid, simpelweg omdat we het niet op tijd hebben teruggevonden of opgegeten (NRDC, 2012). 

 Tegelijkertijd zijn de houdbaarheidsdata voor veel gezinnen nog een struikelblok: de misinterpretatie van houdbaarheidsdata is verantwoordelijk voor 10% van de 88 miljoen ton voedsel dat wordt weggegooid in Europa, het equivalent van een geschat verlies van tussen de 3 en 6 miljard euro (WRAP, 2015). 

 Ondanks het feit dat een volle frigo minder energie verbruikt (de warme buitenlucht geraakt minder makkelijk binnen in een volle frigo, waardoor die minder energie moet verbruiken om te koelen), is dit jammer genoeg ook een synoniem van voedselverspilling. 

 Je frigo herorganiseren, kinderspel! 

Onderstaande afbeelding legt de spelregels uit en laat met behulp van emoji's zien welke producten je best waar plaatst. Zo kan je in één oogopslag zien waar je je kaas het best bewaart! Wacht niet langer, en print de afbeelding uit op een A4. Deze dient als startblok om de schattenjacht in goede banen te leiden!

Spelregels 

 De afbeelding is uitgeprint? Dan is het nu het moment om je kroost in de keuken samen te roepen en hen de regels van de schattenjacht uit te leggen. Deze vindt plaats in 3 rondes. Het doel van het spel? De schatten vinden die in je koelkast verstopt zitten. "Schatten" zijn producten wier houdbaarheidsdatum snel naderen en moeten zo snel mogelijk worden opgegeten! Wat is de beloning? Een leuk klein gerechtje dat jullie samen kunnen klaarmaken. 

Ready, set ... go! 

  • Eerste ronde: haal alles uit de koelkast! 
  • Tweede ronde: Plaats alles terug in de frigo volgens het voorbeeld op de afbeelding! Let op de houdbaarheidsdatum. Om verspilling zoveel mogelijk te voorkomen, plaats je het voedsel dat eerst op moet in het zicht! En om dit de volgende keer dat je gaat winkelen te onthouden: hang de afbeelding van een correcte koelkast op de frigodeur! 
  • EINDE: Je hebt de schatten gevonden: producten die je meteen kunt klaarmaken? Bravo! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is samen een gerechtje verzinnen. En voor de kinderen (of ouders) die niet graag koken, een kleine tip: verstop kleine lekkernijen in de hele koelkast voordat je op schattenjacht gaat, zo stoppen ze niet halverwege! Voor wie het verschil niet meer weet tussen T.H.T. en T.G.T., staat alle info over houdbaarheidsdata hier verzameld.