10 anti-voedselverspilling tips voor op kot

10 months ago

In België verspillen we gemiddeld 345 kg voedsel per persoon per jaar. Het goede nieuws is dat ook studenten er iets aan kunnen doen, met kleine, eenvoudige dagelijkse gebaren die een groot verschil maken. Hoe kunnen studenten voedselverspilling op kot aanpakken? Hier zijn een paar ideeën om studenten te helpen!

1. Donderdag, restjesdag!

Neem elke donderdag uit de koelkast wat je nog over hebt, want je weet dat dat het weekend niet overleefd. Bereid een lekkere maaltijd met wat je vindt, hoe creatiever je bent, hoe beter! Inspiratie nodig? Bekijk onze blog en ontdek nieuwe receptjes!

2. Maak een boodschappenlijstje / plan je week…

dan kan je de balans opmaken van wat je nog in de koelkast hebt liggen. Advies: ga niet winkelen op een lege maag, hoe hongeriger je wordt, hoe groter de kans dat je gewoon koopt omdat je dénkt dat je het gaat opeten (om nog maar te zwijgen van je lege portemonnee).

3. Houd altijd een stift bij de hand ...

... om de openingsdatum van de fles melk of het potje pesto dat je in de koelkast zet, op te schrijven. Geen louche melkflessen meer waarin een experimentele paddestoelteelt plaatsvindt.

4. Vraag oma om je een keukenweegschaal te geven voor Kerstmis:

Geen pasta meer waarmee je een heel dorp kan eten geven, maar gewoon de portie die je zelf (nog maar net) aankan.

5. Improviseer als een sterrenkok ...

Bruine bananen? Maak een heerlijk bananenbrood! Een halve overrijpe meloen? Smoothie! Er zijn veel snelle, eenvoudige en lekkere recepten waarin je je restjes kunt verwerken.

6. Sharing is caring

Je kookt en kookt en kookt ... en je weet op voorhand al dat je het niet gaat opkrijgen alleen. Stuur een smsje naar je kotgenoten; zij zullen je met veel plezier helpen!

7. "Ruim uw frigo op!"

Als je zegt "chaos in de koelkast", zeg je "verspilling". Woon je op kot? Maak labels met de namen van je huisgenoten erop of print hun foto's uit en geef elk van hen een verdieping in de koelkast. Zo weet je tenminste wie de eigenaar is van die yoghurt die helaas al 3 weken over datum is, terwijl je hem graag had willen eten ... Doe hetzelfde voor de voorraadkasten.

8. Gebruik technologie:

Er is geen tekort aan apps om het overzicht te bewaren: een gemeenschappelijk boodschappenlijstje met je kotgenoten, een lijstje met voedingsmiddelen die je snel kan klaarmaken, de Too Good To Go app om de heerlijke onverkochte artikelen van die dag op te halen in de winkels bij jou in de buurt tegen een redelijke prijs.

9. Vertrouw op je zintuigen

En wees niet bang voor houdbaarheidsdata! Ken je het verschil tussen "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot"?

10. Geef liefde aan de stumpertjes onder de groenten:

Een gedraaide wortel, een gebogen komkommer... deze voedingsmiddelen zijn net zo lekker als hun perfect gevormde broers en zussen. Als je ze in de winkel vindt, neem ze dan met trots mee naar huis. En wie weet, ze zullen zo gek of grappig in vorm zijn dat je ze kunt delen met je volgers op Instagram.

Dorien Janssens

Email: [email protected]

Phone: +32 9 320 00 19

Too Good To Go

Too Good To Go België

L. Delvauxstraat 2

9000 Gent

Belgium