Een vroege kerst bij Too Good To Go : 100.000 maaltijden gered van de vuilnisbak.

2 years ago

Gent, dinsdag 26 november - Too Good To Go, actief tegen voedselverspilling in België sinds begin maart van dit jaar, opgestart in Gent, heeft 100.000 maaltijden gered. Een vroeg kerstcadeau voor de aarde, de geëngageerde Food Waste Warrior community die bestaat uit meer dan 1000 lokale handelaars en 20.000 consumenten én voor het team achter Too Good To Go.

Impact op onze aarde

Wereldwijd wordt maar liefst een derde van al het geproduceerde eten niet geconsumeerd. Dat is 1.3 miljard ton per jaar. Wanneer we in België rekening houden met de gehele keten van productie tot consumptie, verspillen we gemiddeld 345kg eten per persoon. Dat is niet alleen zonde voor alle heerlijke maaltijden die uiteindelijk niet op ons bord terechtkomen. Maar ook voor al het verspilde water, de energie en grondstoffen die hiervoor nodig waren.

Elke geredde maaltijd bij Too Good To Go is goed voor 2kg CO2 die niet voor niets is geproduceerd. Hierbij houden we rekening met productie, transport en verwerking van zowel de basisingrediënten als het afgewerkte product. 2kg CO2 staat gelijk aan 5 minuten doelloos rondrijden met de auto of je TV vergeten uitzetten voor ongeveer 12 uur.

100.000 geredde maaltijden staat dus gelijk aan 200.000 kg CO2 die niet voor niets is geproduceerd. Dit staat gelijk aan een jaar lang non-stop met je auto rondrijden of een boeing 747 die - jammer genoeg - net niet in New York geraakt. Zonde dus om dat overheerlijke eten zomaar in de vuilnisbak te gooien.

De Food Waste Warrior Community

De Food Waste Warrior Community is het kloppende hart van Too Good To Go. Meer dan 20.000 frequente gebruikers, 180.000 geregistreerde gebruikers en meer dan 1000 partners verspreid over België gaan op dagelijkse basis via de app voedselverspilling tegen.

Gebruikers kunnen sinds kort terecht in enkele lokale community groepen opgebouwd rond Too Good To Go. Hier leren ze elkaar kennen en wisselen ze ervaringen en duurzame tips uit. De nieuwsgierige nieuweling wordt verder geholpen bij vragen door de meer ervaren gebruikers.

Sinds de start van Too Good To Go is er een gemengd aanbod van lokale handelaars en grotere nationale spelers beschikbaar die via de app hun ecologische impact willen verkleinen. Zo is Foodmaker een trouwe nationale partner sinds de lancering in Maart en zijn ze erin geslaagd om 2.700 maaltijden te herverdelen via Too Good To Go. Daarnaast staat een meer lokale verankering met bijvoorbeeld Vishandel Paelinck & Moor&Moor in Gent of Fonteyne : The Kitchen & Cuore di Puglia in Antwerpen. Elk hebben ze reeds rond de 1000 maaltijden gered.

Too Good To Go in 2019

Too Good To Go gaat met zijn 100.000 geredde maaltijden een stralend 2019 tegemoet. Too Good To Go blijft zich elke dag inzetten om meer handelaars ervan te overtuigen dat voedselverspilling het meest gênante probleem ter wereld is. Zo werd na een positieve testperiode beslist om alle EXKi filialen en hotels in de keten van Accor Hotels uit te rollen. 

Daarnaast wilt Too Good To Go ook op politiek vlak het een en ander aan de kaak stellen. Vandaag zitten we samen met grote producenten voor het aanpassen van de vermelding van houdbaarheidsdata. In 2019 trekken we naar Europa om die aanpassing ook op beleidsniveau door te voeren.

De waarheid komt uit een kindermond, daar is Too Good To Go van overtuigd. In 2019 start Too Good To Go met de uitwerking van een educatief programma rond voedselverspilling, waarmee men via onderwijsinstellingen actief een meer duurzame levensstijl wil gaan promoten.