1 jaar strijden tegen voedselverspilling

a year ago

1 miljoen maaltijden redden in 2019!

Op zijn eerste verjaardag engageert het team van Too Good To Go zich tot het redden van 1 miljoen maaltijden in 2019. De torenhoge ambities zijn duidelijk nog steeds aanwezig.

Een jaar geleden bestond het team uit Jonas, Jeff en Maarten. 3 geëngageerde Food Waste Warriors die hun eerste maaltijd redden bij Basic Italian. Met slechts een handvol aan Gentse partners kreeg Too Good To Go nationale persaandacht. Een jaar later bestaat het meest duurzame team uit België 19 geëngageerde Food Waste Warriors. "Een jaar geleden had ik nooit durven dromen van wat we met ons jonge team ondertussen hebben verwezenlijkt. Het was een jaar vol adrenaline en vol avontuur. Ik ben iedereen die in ons geloofde van het begin enorm dankbaar... we zijn hongerig naar meer!" aldus Jonas Mallisse

Onder het motto “lekker eten hoort op een bord, niet in de vuilnisbak!” trekt de app Too Good To Go sinds begin maart doorheen België. Het uiteindelijke doel? Eten waarin tijd, liefde en moeite is gestoken ook effectief laten consumeren in héél België. De consument, beter gekend als Food Waste Warrior, plaatst een bestelling bij een van de vele handelaars in de regio en haalt zijn portie tegen sluitingstijd op, mét eigen verpakking. Een simpele, milieubewuste manier van werken voor beide partijen.

De impact van 1 miljoen geredde maaltijden

Wereldwijd wordt maar liefst een derde van al het geproduceerde eten niet geconsumeerd. Dat is 1.3 miljard ton per jaar. Wanneer we in België rekening houden met de gehele keten van productie tot consumptie, verspillen we gemiddeld 345kg eten per persoon. Dat is niet alleen zonde voor alle heerlijke maaltijden die uiteindelijk niet op ons bord terechtkomen. Maar ook voor al het verspilde water, de energie en grondstoffen die hiervoor nodig waren. "Het klimaatdebat is actueler dan ooit, en dat is maar goed ook. Als je kijkt naar de impact van voedselverspilling op onze planeet, dan snap je dat een mentaliteitsverandering aan de orde is. Met Too Good To Go willen we een oplossing bieden die een verschil kan maken." aldus Jonas Mallisse.

Elke geredde maaltijd bij Too Good To Go is goed voor 2kg CO2 die niet voor niets is geproduceerd. Hierbij houden we rekening met productie, transport en verwerking van zowel de basisingrediënten als het afgewerkte product. 2kg CO2 staat gelijk aan 5 minuten doelloos rondrijden met de auto of je TV vergeten uitzetten voor ongeveer 12 uur.

1 miljoen maaltijden zorgt ervoor dat 2 miljoen kg CO2 niet voor niets is geproduceerd. Een hallucinant cijfer dat amper te bevatten is, we proberen het alsnog : Een 747 die 2 en een halve dag non-stop rondvliegt of de productie van 150 ton vlees komen in de buurt.

Wat brengt de toekomst?

Too Good To Go blijft zich inzetten om verspilling overal tegen te gaan. We gaan steeds actief op zoek naar partners die samen met ons de strijd willen aangaan tegen voedselverspilling en hun harde werk niet graag in de vuilnisbak zien verdwijnen. Een partner die niet kan wachten op ons bezoek kan uiteraard zelf contact opnemen met ons via [email protected]

In 2019 draagt Too Good To Go de boodschap van de sign for my future campagne mee uit. Onze strijd tegen voedselverspilling gaat namelijk hand in hand met de globale eis voor een duurzamer gebruik van de grondstoffen van onze planeet. Wereldwijd gaat maar liefst een derde van het geproduceerde voedsel verloren. Dat is 1.3 miljard ton per jaar. Al dat geproduceerde eten kost natuurlijk ook water, energie en grondstoffen. Zonde om verloren te laten gaan.