Wat te zeggen tegen die ene vriend die de opwarming van de aarde ontkent?

a year ago

Iedereen kent wel iemand die de opwarming van de aarde ontkent. Die de stelling poneert: "De mensheid kan toch absoluut niet de oorzaak zijn van zo'n grote verandering?" Wel, jammer genoeg is dat verkeerd. Blijf lezen en wapen jezelf tegen klimaatontkenners en breng klimaatverandering als een feit en geen ideologie.

"De klimaatverandering is een samenzwering"

Dat zou eigenlijk fantastisch nieuws zijn. Jammer genoeg is dat niet het geval.

  • Wetenschappers zijn het namelijk met elkaar eens en talloze studies zeggen hetzelfde: sinds de industriële revolutie en de exponentiële groei van het gebruik van fossiele brandstoffen, warmt onze aarde op.
  • De hoeveelheden koolstofdioxide en methaan in onze atmosfeer zijn in een eeuw tijd met respectievelijk 30% en 50% toegenomen.
  • De gevolgen van de klimaatverandering zijn overal zichtbaar: De ijskappen smelten, het water stijgt, we worden geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals extreme hitte en droogte. We sluiten het rijtje af met de zesde massa-uitsterving .

Ooit dachten wetenschappers dat de aarde plat was en zijn plaats had in het centrum van het heelal. Vandaag heeft de wetenschap enorme vooruitgang geboekt en weten we dat de aarde rond is. We weten ook hoe we computermodellen moeten maken om de huidige metingen om te zetten in duidelijke voorspellingen voor de toekomst.

"Niets nieuws: de aarde heeft altijd periodes van opwarming en afkoeling gekend"

Gelukkig maar. De aarde is naar schatting 4 miljard jaar oud en uiteraard was die al volop actief voor onze komst. Er zijn echter enkele essentiële verschillen:

  • De warmere en koudere periodes wisselden elkaar af in een periode van tienduizenden jaren. Hierdoor kregen ecosystemen de tijd zich aan te passen aan de nieuwe levensomstandigheden.
  • Vandaag worden we dus geconfronteerd met een extreem snelle opwarming. In een eeuw tijd is de gemiddelde temperatuur met 0.6°C gestegen.

"De klimaatverandering wordt niet veroorzaakt door mensen"

Jawel hoor! Maar hoe antwoord je daarop?

  • De opwarming van de aarde wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge concentraties CO2e en methaan in de lucht. Die komen vrij door de gigantische hoeveelheid fossiele brandstoffen die we gebruiken. Onze boerderijen en intensieve landbouwmethoden doen daar nog een schepje bovenop.
  • Oceanen en bossen hebben altijd gefungeerd als opslagplaatsen voor de overtollige CO2e. Jammer genoeg gaat die capaciteit snel achteruit door de verzuring van de oceanen en de massale ontbossing.

Dus ja. We zijn wel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

"365 dagen zomer : heerlijk!"

Verwar het weer en het klimaat niet met elkaar, het is heel eenvoudig:

  • Je hebt goed weer of slecht weer, elke dag opnieuw!
  • Het klimaat is een trend en regelt de temperatuur van de aarde door de wisselwerking tussen koude en hete lucht wereldwijd.

Klimaatverandering betekent dat de huidige trends zich zullen blijven manifesteren. Waar het warm is, zal het nog warmer worden. Waar het koud is zal het nog kouder worden. Plaatsen met een gebrek aan water zullen nog droger worden. De klimaatverandering verstoort het evenwicht.

Tijd om actie te ondernemen!

Kenny Defrijn
Food Waste Warrior

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play