Spotlight op onze partners: Supersec, het duurzame project om beter te eten

Kelly Seminerio

8 months ago

Woensdagavond, in lockdown, open ik mijn Too Good To Go app en ontdek ik dat het mogelijk is om een verrassingspakket te reserveren bij Supersec, een Brusselse producent gelegen in de Tanner's-wijk. Ik heb deze producten met herkenbare verpakking reeds gezien in de winkelrekken van mijn biologische supermarkt, maar ik heb nooit de sprong gewaagd om ze te proberen. Dit is de perfecte gelegenheid!

En zo ontdekte ik het geweldige en duurzame project achter deze producten en besloot ik hen kenbaar te maken bij het publiek. Wat hun heerlijke producten zo goed maakt voor u en voor het milieu is een droogtechniek bij lage temperatuur die het gewicht van het voedsel vermindert zonder de nutriënten verloren te laten gaan en zonder afbreuk te doen aan de smaak, en dat alles in een korte keten.

Vandaag heeft de man die het project heeft geïnitieerd en hun recepten ontwikkelt, Philippe Emanuelli, zijn restaurant, de Ar Men Du, laten decoreren met een groene Michelinster. Een interessante partner waarmee we dit interview afnamen:

Too Good To Go: Laten we beginnen bij het begin... Wat is Supersec precies?
Philippe Emanuelli: Supersec is een uitgever van biologische en droge producten waarmee we een duurzame manier van consumeren ontwikkelen: aankopen in bulk. Om ons gebruik van plastic afval ook zoveel mogelijk te beperken, ontwikkelen we verpakkingen uit maïscellulose die volledig composteerbaar zijn. De missie van Supersec is om de knowhow van kleinschalige ambachtelijke producenten te benadrukken door hen in staat te stellen hun producten op een meer globale manier op de markt te brengen.

Philippe Emanuelli

Waarom zo'n project?

PE: Sociale en ecologische betrokkenheid staat centraal bij ons. We werken met beschutte werkplaatsen (mensen in de professionele reïntegratie of mensen met een handicap) om onze werknemers de mogelijkheid te bieden een lonende baan te vinden. Onze diepste wens is om de consument te helpen duurzamer te handelen en om gezonde producten te consumeren die ook sterk van smaak zijn.

Hoe belangrijk is duurzame ontwikkeling voor u bij Supersec?
PE: Duurzame ontwikkeling bij Supersec is een integraal onderdeel van haar DNA: van productie tot levering aan onze partners. Het gaat van het product zelf, dat amper bewerkt is, tot de pure, eenvoudige en zelfs herbruikbare verpakking voor bulkproducten. We maken ook deel uit van het Bulk Netwerk in Frankrijk sinds de oprichting en de strijden tegen voedselverspilling, met name dankzij Too Good To Go. Dit stelt ons in staat om duurzame relaties met onze klanten en partners te bouwen. We zijn niet van plan het hierbij te laten en zijn momenteel een online bestelplatform aan het laten ontwikkelen om onze producten bij u thuis te laten leveren. Dit project wordt financieel ondersteund door ULULE.

Je hebt besloten om in februari samen met Too Good To Go te werken. Ondertussen zijn er al bijna 500 pakketten gered in minder dan 3 maanden tijd. Wat betekent het voor u om met Too Good To Go te werken?
PE: In eerste instantie wilden we verspilling zoveel mogelijk voorkomen, dus het werken met Too Good To Go was een geëngageerd gebaar dat ons ook in staat stelde om onze financiële verliezen te beperken waar producten zouden zijn weggegooid. Maar uiteindelijk, aangezien Supersec geen fysiek verkooppunt heeft, blijkt Too Good To Go een waardevolle partner te zijn in het creëren en behouden van de band met de consument. Dit stelt ons in staat om een directe relatie aan te gaan, om te praten over smaken, koken en recepten. Het is ook een manier om onze delicatessen te introduceren bij een nieuw publiek dat ze vervolgens zal vinden bij onze retailpartners (delicatessenwinkels, biologische winkels en Bulk Zero Waste winkels).

U hebt ervoor gekozen om met Too Good To Go te blijven werken tijdens de inperkingsperiode. Heeft dat iets veranderd?
PE: Sinds het begin van ons avontuur is ons belangrijkste doel geweest om producten aan te bieden die goed zijn om te eten en goed zijn om over na te denken. In deze crisisperiode is het belangrijk dat iedereen kwaliteitsproducten tegen de juiste prijs kan vinden. Wat voor ons intern is veranderd, is alleen de logistiek maar extern is de visie die mensen op ons bedrijf, onze producten en het biologische in het algemeen, veranderd. Ze kunnen genieten van producten met een hoge voedingswaarde tegen prijzen die alle concurrentie verslaan. Een Supersec mand vertegenwoordigt ongeveer 4 maaltijden voor € 4.99. Dankzij een Supersec verrassingspakket kunnen mensen de wereld van de biologische voeding ontdekken, die over het algemeen wordt beschouwd als een high-end en minder toegankelijke markt.

Hoe bent u een Too Good To Go partner geworden?
PE: We zijn al lang bevriend met Generous, een ambachtelijke producent van koekjes in het Brusselse die de afgelopen 6 maanden betrokken is geweest bij het Too Good To Go-avontuur. Ze moedigden ons aan om het te gebruiken omdat het resultaat er was: een zichtbare vermindering van hun onverkochte voorraad, nieuwe consumenten en vervolgens een groeiende reputatie. We realiseerden ons dat Too Good To Go de lokale bedrijven in de spotlight zet, en nog meer om deze prachtige plek ""Marché des Tanneurs"" en de Marollenwijk, te promoten.

Les lacets de pulpe de fruits Supersec


Wat vind je vooral in een Too Good To Go verrassingspakket bij Supersec?

PE: Klanten kunnen 2 soorten pakketten redden. De Supersec mand, ons hoofdmerk (pasta, gedroogd fruit, aardappelpuree, royale glutenvrije koekjes) en de Superbon mand (frieten, granen). Onze klanten kunnen met hun eigen potjes komen, omdat sommige van onze producten in bulk of in zakken wordt aangeboden. Dit is uiteraard afhankelijk van onze voorraden. We proberen de verrassingspakketten te variëren omdat we veel verzoekjes beginnen te krijgen van onze meest trouwe Waste Warriors.

Waarom zou u Too Good To Go aan andere winkels aanbevelen?
PE: Het moet gezegd worden dat de tools vrij eenvoudig te gebruiken zijn. De oplossing is effectief in het verminderen van voedselverspilling maar ook in het promoten van producten en bedrijfswaarden bij een publiek dat uiteindelijk zeer betrokken is. De Waste Warriors zijn trouw en zullen in het beste geval jouw merk of producten gaan promoten.

Door het gebruik van de app speelt u mee in de duurzame overgang. Wat is uw visie op voedsel in ecologische kwesties?
PE: Een consument zijn betekent bewust zijn van je consumptie en verandering: minder maar beter consumeren met aandacht voor de herkomst van producten. Het idee is om meer aandacht te besteden aan ons voedsel door een eerlijkere zoektocht te voeren naar wat we consumeren. Dit houdt in dat er wordt gespeeld met seizoensgebondenheid, korte keten en het bevoordelen van producenten in de lokale sector.

Heeft u tips of trucs om uw bedrijf of handel duurzamer te maken?
PE: Wees bewust van duurzaamheidskwesties en luister naar de consument om signalen van nieuwe trends, nieuwe behoeften of een nieuwe vraag te identificeren. Zorg er vervolgens voor dat de initiatieven die je onderneemt zo milieuvriendelijk zijn.

Een laatste vraag... wat is uw favoriete Supersec of Superbon product, en waarom?
PE: Persoonlijk, aan de Supersec kant, hou ik van sesam en chocolade vingers. Maar ik heb ook een zwak voor onze gedroogde mango's. Aan de Superbon kant zijn de truffelchips ongelooflijk lekker, maar onze laatste nieuwigheid (zoutchips met kruiden) is een smaakbom ... Plus, ze zijn de hoogst gewaardeerde chips op de markt volgens de Yuka app!

Bedankt Philippe! 

Ontdek hun producten hier, of volg ze op Facebook


Kelly Seminerio

B2B marketing specialist