Initiatieven die het hart van de horeca sneller doen kloppen

Kelly Seminerio

9 months ago


De situatie die we met z'n allen doormaken veroorzaakt grote moeilijkheden voor de horecasector. Deze crisis heeft echter ook een golf van wederzijdse hulp en steun van de bevolking en vele bedrijven gegenereerd. Zo zijn er in recordtijd verschillende initiatieven genomen om het lokale bedrijfsleven in de sector een impuls te geven. We willen ze graag in de schijnwerpers zetten en u over hen vertellen, alleen maar om het positieve te benadrukken! 


Aarzel niet om alle links, hieronder vetgedrukt, uit te proberen om meer informatie te vinden over de verschillende initiatieven!


Sociale media sterker dan ooit

Met name op Facebook zijn de afgelopen weken een groot aantal pagina's en groepen gecreëerd met als doel zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen om de restaurants, cafés en bars van het land te ondersteunen. Of het nu gaat om hulp bij het wegwerken van de voorraad vlak voor de sluiting en het vermijden van voedselverspilling, of om informatie over take-away initiatieven uit de buurt; tientallen handelaren hebben kunnen rekenen op de steun van de online community. 

Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Unie Belgische HORECA : deze Facebookgroep is reeds de nummer 1 referentie wanneer het aankomt op de Vlaamse HORECA te ondersteunen. Hier kunnen alle horecazaken met elkaar in contact komen en relevante tips uitwisselen. Met de situatie die nog elke dag een andere vorm aanneemt, is deze groep een belangrijke uitvalbasis geworden om elkaar te steunen, grappige quotes te delen of gewoon je verhaal even op kwijt te kunnen. 
  • We <3 HORECA : deelt het laatste nieuws en tips voor de industrie.
  • HORECA Vlaanderen : Hier vind je alle officiële updates die de horeca aangaan. Daarnaast sturen ze interessante initiatieven en online trainingen jouw kant op. 


De tools en platformen die het makkelijker maken om af te halen 

Op dit moment is het aanbieden van afhaalmaaltijden de enige manier om klanten te blijven bedienen en inkomsten te genereren voor restauranthouders. Het is echter niet noodzakelijkerwijs eenvoudig om het traditionele aanbod om te zetten in een efficiënt afhaalmenu (potjes, juiste hoeveelheden, etc.), noch om over de juiste tools te beschikken om dit te communiceren. 

Om de handelaars in deze periode zo snel mogelijk te helpen, hebben enkele bedrijven verschillende projecten opgezet om hun digitale tools aan te passen aan de situatie. 

Net zoals Too Good To Go zijn app voor afhaalmaaltijden beschikbaar heeft gesteld met #WeCare, heeft Resengo, de digitaal boekingsplatform, een gratis afhaal- en bezorgmodule gelanceerd. Het bedrijf staat ook achter #HORECAComeback: een platform waarmee u uw favoriete zaak kan ondersteunen door een cadeaubon te kopen die u kunt gebruiken wanneer de situatie genormaliseerd is. Dit geeft een financiële impuls aan de handelaren en stimuleert hun klanten om zo snel mogelijk terug te keren.

OnlineWerkrooster lanceerde snel de website waarkanikafhalen.be, die u toelaat om uw restaurant gratis toe te voegen onder de zaken die reeds meeneemgerechten aanbieden. De website bevat al meer dan 1700 restaurants in heel België en Nederland, gemakkelijk online te vinden. 

De brouwerijreuzen Alken-Maes en  AB-Inbev hebben van hun kant besloten om de horeca te ondersteunen met respectievelijk Café Solidair, en Café CourageDeze initiatieven zijn opgezet voor handelaren die al met deze producenten werken. Twee platformen die de Belgen uitnodigen om hun favoriete bars of brasseries te ondersteunen door hun bieren vooraf te bestellen, terwijl ze wachten om ze samen met hun vrienden te proeven nadat de maatregelen worden opgehoffen.


Ondersteunen van de frontlinie ...

Naast het zo goed mogelijk helpen van de horeca, willen velen ook iedereen steunen die zich in de strijd werpt: het personeel in de gezondheidszorg.

De ondernemers achter Hero Meals slaan daarom een brug tussen de zorgsector en de horeca-sector. Hoe doen ze dat? Door een of meerdere maaltijden aan te bieden en een donatie te doen (individueel of via hun onderneming) aan een zorgorganisatie. Wil jij zelf je steentje bijdragen? Doe dat dan via dit platform.


Om deze alledaagse helden in de schijnwerpers te zetten, zet het burgerinitiatief bedankt<3merci een aantal projecten op om haar waardering en dankbaarheid uit te drukken. Hun ultieme missie: het planten van een "heldenwoud", een blijvende en levende herinnering aan hun inzet. Een echte boodschap van hoop waar iedereen iets aan kan bijdragen.


Hopelijk helpen deze initiatieven u deze moeilijke periode te overbruggen. Wij denken alleszins hard aan jullie!

Blijf gezond.

Kelly Seminerio

B2B marketing specialist