Spice up your potato game!

a month ago

Onze aardappelen hebben het moeilijk. We zitten met een aardappelberg waarmee we normaal gezien zowel binnen- als buitenland laten genieten van de Belgische overheerlijke frietjes. Vandaag kunnen die door de opgelegde maatregelen de grens niet over, en door het sluiten van de horeca is de vraag naar diepgevroren aardappelen volledig ingestort. De economische en ecologische impact is enorm, en de Belgen worden aangemoedigd om meer aardappelproducten te consumeren.

Door Ine Desmet

"Als ik de wereld kan redden door gewoon frietjes te eten, dan wil ik graag een tikje meer doen." Daarom hield ik met mijn bubbel een aardappelfestijn. Ik kocht de diepvriezers van mijn lokale supermarkt leeg en vulde de mijne met frietjes, wedges, aardappelschijfjes, pommes noisettes (aardappelbolletjes), kroketten en puree. Alles voor het goede doel, toch? We verdeelden het werk en maakten van elke soort aardappel een heuse delicatesse. Hieronder vind je inspiratie om de komende weken gevarieerd door te komen. 

We beginnen eenvoudig met een lekkere apéro:

Aardappelwedges met dip naar keuze

Nodig?

  • Wedges uit het vriesvak
  • Kruiden als lookpoeder, tijm, rozemarijn
  • Harde kaas

Aardappelwedges uit de diepvries zijn natuurlijk in een mum van tijd klaar. Heb je wat meer tijd? Besprenkel ze dan met (verse) rozemarijn en tijm, wat lookpoeder en rasp er wat harde kaas over voor je ze in de oven steekt.

Maak een lekkere guacamole met geplette avocado’s en wat kerstomaatjes of werk de aardappeltjes af met zure room met radijsjes. Wij maakten ook een lekkere tomatenpesto met zongedroogde tomaatjes, wat gegrilde paprika en gepofte zonnebloempitten.

We gaan verder met een heerlijke gratin.

Gratin dauphinois voor 4

Nodig?

  • Aardappelschijfjes uit het vriesvak
  • 4dl room
  • 4dl melk
  • Verse rozemarijn en/of tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 teentjes look
  • Een klontje boter
  • 125 geraspte kaas

Giet de melk en de room in een kookpot en kruid met de teentjes look (gekneusd), laurier, rozemarijn en tijm. Werk af met een draai van de pepermolen, wat zout en een snuifje nootmuskaat.

Verwarm het mengsel op een zacht vuur en laat de kruiden rustig hun werk doen. Het mag gerust heet worden, maar breng het niet aan de kook.

Neem de ovenschaal en vet die in met het klontje boter voor je er de aardappelschijfjes in schikt. Schrank ze mooi over elkaar.

Zeef het mengsel van melk en room. Giet het over de aardappelschijfjes tot ze mooi onder staan en bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.

Schuif in een op 160°C voorverwarmde oven gedurende 30 minuten. Check met een vork of de aardappelen mooi gaar zijn en serveer als de korst goudbruin gegrild is. Smakelijk!

Spaanse tortilla van aardappel en groenten

Nodig?

  • Pommes noisettes
  • Enkele scharreleitjes
  • Een half pakje smeerkaas zoals Chavroux of Boursin
  • De groenten die je maar wil, en die op moeten. Wij kozen voor een eitje, wat spinazie, wortel, oesterzwam en kerstomaatjes
  • Rolletje geitenkaas (optioneel)

Spaanse tortilla wordt vaak gemaakt met verse aardappel. Eens testen of het ook anders kan. Pommes noisettes lijken een goede keuze. Haal ze even uit de diepvries voor je de eitjes mengt met de romige kaas. De groentjes stoof je gaar in een pan of grill je lekker in de oven met een takje tijm. Is alles beetgaar? Meng het geheel dan voor je het in een ovenschaal giet en de voorverwarmde oven inschuift op 180°C en bak gedurende 30 minuten, of tot het geheel mooi goudbruin is. Check even met een mesje of de tortilla gaar is.

Je kunt ter afwerking, en voor de smaak, enkele schijfjes van het rolletje geitenkaas over het gerecht verdelen en de grill nog even hoogtij laten vieren.

Pureeburgers

Nodig?

  • Puree uit het vriesvak (natuur, wortelpuree of met een andere groente in)
  • Paneermeel
  • (Snijd je oude sneden brood in stukken en mix het voor eigen paneermeel)
  • Zonnebloempitten of sesamzaad
  • Een stuk groente dat vandaag nog op moet (bij ons was het pastinaak)
  • Een sjalotje
  • Een ei

Haal je puree uit de vriezer en laat het lichtjes ontdooien.

Klop je eitje los voor straks.

Meng in een aparte kom de sesamzaadjes of zonnebloempitten met het paneermeel. Stoof het sjalotje aan met de groente naar keuze en kruid bij. Maak mooie pureeballetjes met een ijsschep en druk ze licht aan. Ze zien er al bijna uit als burgers!

Haal de burgers één voor één door het eimengsel en daarna door het mengsel van pitten en paneermeel. Bak ze vervolgens met wat olie in een pan tot de pitjes poffen. 

Heerlijke frietjes met feta

Nodig?

  • De frietjes die jij het lekkerst vindt, dik of dun, uit het vriesvak
  • Gedroogde of verse oregano naar smaak
  • 4 teentjes knoflook
  • 150g feta, in grove kruimels
  • 60 ml olijfolie
  • Zeezoutvlokken

Bak de gekneusde knoflookteentjes op een hoog vuur in de olijfolie tot ze licht goudbruin zijn. Meng de olijfolie met een goede Laat de fetakruimels marineren in de lookolie met een eetlepel oregano.

Bereid de diepvriesfrietjes hoe jij ze het liefst hebt: in de oven, in de airfryer of in de frietketel. Laat ze even uitlekken en besprenkel ze met zeezoutvlokken.

Serveer met de gemarineerde feta.

(geïnspireerd op de frietjes van Ottolenghi)

Om tijdens ons aardappelfestijn een beetje in het thema te blijven, voorzagen we ook een lekkere cocktail. Met aardappel? Jawel! Met vodka! Wij kozen voor Moscow Mule.

Moscow Mule 

Voor 1 glas heb je nodig:

  • 5cl vodka
  • 2cl limoensap
  • Ginger beer
  • Citroengras voor de afwerking

Giet de wodka en het limoensap in je glas. Snijd de limoen in partjes, knijp ze uit en doe ze in het glas. Vul het glas met ijsblokjes en voeg het gemberbier toe.

Laat het vooral smaken, want bij elke hap zorg je ervoor dat er minder aardappelen in de vuilbak zullen belanden. Als dat geen goed gevoel is!

En hey, als midnightsnack steek je gewoon kroketjes in de oven en strooi je er wat paprikapoeder over. Zet dat naast een potje (zelfgemaakte) mayonaise, en al je dromen komen uit!


Op ons aardappelfestijn ontdekten we nieuwe smaken, en leerden we dat diepvriespatatjes heel gesofisticeerd kunnen zijn. Wanneer organiseer jij een aardappelfestijn voor jouw bubbel? 



Sam Ampoorter
Community Marketing Specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play