Belgium (NL)chevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Te veel brood in huis? Wij hebben tips! Deel 1

Een pakketje gered bij een bakker of bij een supermarkt en veel brood ontvangen? Zit je met de handen in het haar omdat je geen idee hebt wat je met zoveel brood moet aanvangen? Of is het brood al iets te droog en hard? Vrees niet! Dit artikel staat bomvol lekkere receptjes waarmee je meteen aan de slag kunt.

Vanaf nu hoef je nooit meer ook maar één sneetje brood weg te gooien: Food Waste Warriors for the win!

Geschreven door Janne Delangrange

Grootmoeders broodpudding

Dit is een perfect recept om een grotere hoeveelheid oud brood in te verwerken. Je krijgt er een heerlijk gebak voor terug!


Je kunt er bovendien eindeloos mee variëren: voeg een stukje (overrijp) fruit toe zoals appel, peer, of banaan of hak wat noten grof en verwerk die in het deeg. Je kunt ook experimenteren met stukjes chocolade, rozijnen, kaneel, speculaaskruiden, …

Ingrediënten

  • Oud brood (ongeveer het equivalent van één klein brood)

  • 1 liter (plantaardige) melk

  • 3 eetlepels kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 1 sneetje peperkoek in stukjes

  • 1 eetlepel boter

  • Een grote mok voor de helft gevuld met melk

  • 1 eetlepel puddingpoeder

  • Bruine suiker (optioneel)

Stappen

  • Trek het brood in stukjes en doe het in een grote kookpot.

  • Overgiet het met de melk en zet het op een laag vuur om te weken. Zorg dat het brood nét volledig ondergedompeld is in de melk. Voeg zo nodig extra melk toe. Zorg dat de melk niet begint te koken.

  • Laat het brood een tijdje weken

  • Meng de twee eieren en het sneetje peperkoek erdoor.

  • Zet het vuur wat hoger en voeg de eetlepel boter toe.

  • Voeg de eetlepel puddingpoeder bij de halfvolle mok melk en roer goed.

  • Als de melk bijna kookt, voeg je de mok melk met puddingpoeder toe aan het mengsel. Roer goed.

  • Giet het mengsel in een (ingevette) bakvorm en strooi er bruine suiker op naar wens (voor een lekker korstje).


Bak de broodpudding gedurende ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven (175°C). 



Zin in meer?