Oktobergroenten

De zomer is nu definitief gedaan en het is eindelijk terug toegestaan om die lekker warme, fluffy truien uit de kast te halen. Herfst betekent: oranje, dieprood, donkergroen, mistige ochtenden en lekker eten. Ons zegt dit seizoen alvast wel iets. Jullie ook? 

Wat ligt er in de winkelrekken?

Spinazie, spruitjes, schorseneer, artisjok en aardappelen: meer heb je niet nodig om een dampende ovenschotel tevoorschijn te toveren. De winkelrekken liggen nu ook vol paksoi, warmoes, radijs, rode biet, venkel, ajuin, rapen en selder, maar waar wij deze maand op focussen, is de Belgische koning van de grondgroente: het witloof.

Vegetarische witlofgratin met aardappelen, peterselie en muskaatnoot

Wat heb je nodig voor een vegetarische witlofgratin met aardappel, peterselie en muskaatnoot? 

  • 500 g vastkokende aardappelen 
  • 4 stuks witloof 
  • 1 ajuin 
  • 1 verse muskaatnoot 
  • 2 eieren 
  • 200 g room (je kan ook yoghurt gebruiken als je lactose-intolerant bent - zelfde hoeveelheid!) 
  • geraspte kaas 
  • verse peterselie 
  • peper en zout 
  • citroen 

Verwarm de oven voor op 210 graden. Breng ondertussen een pot met water aan de kook, en voeg er een snuifje zout toe. Terwijl het water kookt, was en snij je de aardappelen in plakjes van zo’n halve centimeter dik. Kook de aardappelen. Terwijl de aardappelen opstaan, snij je de ajuin in halve ringen en snij je de witloof eerst doormidden, en nadien in reepjes. Besprenkel met het sap van een citroen, en rasp er de muskaatnoot bovenop. Snijd de peterselie in fijne stukjes. Verhit een pan met wat olie, voeg de ajuin en witloof er aan toe, en bak zo’n 5 minuten. Breng op smaak met muskaatnoot, peper en zout. Kluts de eieren in een kom, voeg de peterselie en een beetje kaas er aan toe, en meng. Breng op smaak met peper en zout. Vet een ovenschaal in met boter of olijfolie, schep daar het witloof-ajuin mengsel in en leg de aardappelen er mooi bovenop. Schenk het eiermengsel er bovenop, voeg nog wat zout, peper, muskaatnoot en peterselie toe en strooi de overige kaas erover. Laat zo’n 15 minuten in de oven staan. Smakelijk!


Sam Ampoorter
Community Marketing Specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play