Maak kennis met onze partners: Patisserie Schoenaers

9 months ago

Françoise Verstraeten is zaakvoerder van Patisserie Schoenaers, een lekkere tussenstop in het centrum van Antwerpen. Sinds 2018 hebben zij de moedige stap genomen om mee te strijden tegen voedselverspilling, en samen te werken met Too Good to Go. Françoise heeft de bakkerij overgenomen van een vorige bakker – een gebouw én een vrouw met geschiedenis. 

Wil je zelf met ons als zaak aan de slag? Word partner!

Hoe voelt het om een Waste Warrior te zijn?

“Ik vind het super om bij zulke beweging te horen. Het is fantastisch om op te volgen hoeveel maaltijden ik week na week red, en zo ook effectief de afvalberg mee helpen te verkleinen!” Zich aansluiten bij Too Good to Go is niet het enige duurzame initiatief dat Françoise al heeft ondernomen. Voordien werkte zij reeds samen met de Zusterkens der Armen, een klooster die haar overschot dankbaar aannam. “Hiervoor probeerde ik al zo duurzaam mogelijk te leven, en de opties met mijn overschotten af te gaan. Het klooster was een goede optie, maar het leuke aan de app is dat ik nu een alternatief heb.”

Heb je zelf al eens de Too Good to Go-app gebruikt?

“Ik heb daar momenteel nog niet aan gedacht, als ik eerlijk ben”, geeft Françoise toe. “Ik woon in het Waasland, en na het afsluiten van mijn dag ga ik recht naar huis … Wanneer ik binnenkort nog eens de kans krijg, zal ik het toch eens proberen. Maar dan wel in het centrum, hé!” Er zijn voldoende zaakjes in het Antwerpse epicentrum die meedoen!

Welke impact heeft duurzaamheid op jouw zaak?

Françoise moet even nadenken. “Over het algemeen komen de vaste klanten gewoon nog steeds naar de winkel om te bestellen. Ik heb niet echt de indruk dat ik dankzij Too Good to Go meer of nieuwe klanten heb, maar ik zie ze uiteraard wel graag komen”, lacht ze. “Ik ben blij dat ik er kan zijn voor mensen die bijvoorbeeld laat werken, en geen tijd meer hebben om te koken, of langs de winkel te gaan. Dan kunnen ze op mij rekenen.” Op de vraag of Too Good to Go een zekere verandering heeft teweeggebracht in de winkel, reageert ze heel positief. “In het begin was ik een beetje onzeker. Mijn kennis over het concept was gewoon niet volledig genoeg. Maar eenmaal dat ik er beter mee leerde omgaan, ben ik steeds blijer dat ik met jullie ben gaan samenwerken.”

Heb je een persoonlijke duurzaamheidstip voor onze lezers?

“Alle kleine beetjes helpen!”, zegt Françoise ferm. “Probeer zeker ook altijd iets weg te geven, aan bedelaars bijvoorbeeld, dan het gewoon in de vuilnisbak te gooien. Anderen hebben meer aan jouw overschotten dan dat je zelf denkt …”.

Wat bied de patisserie vooral aan?

De patisserie werkt elke dag met verse producten, maar Françoise doet toch haar best om op het einde van de dag zo min mogelijk over te houden. “De TGTG klanten krijgen meestal brood, koffiekoeken of taarten mee. Alles mag weg, zodat ik de volgende dag met een gerust hard de toog weer helemaal vol kan leggen met lekkere dingen!”

Zou je Too Good to Go aanbevelen aan collega-handelaren?

“Zeker en vast!”, antwoordt Françoise enthousiast. “In de voedingssector is het erg moeilijk om in te schatten hoeveel je elke dag moet maken. Er is elke dag wel iets speciaal, of iets anders waardoor je meer of minder verkoopt dan de dag ervoor. Als je alsnog de restjes kan weggeven en er zelf iets aan overhouden, is dat gewoon super.”

Dat vinden wij ook. Bedankt, Françoise! Je vindt Françoise en patisserie Schoenaers op de Belgiëlei 109, 2018 Antwerpen.

Wil je zelf met je zaak aan de slag met Too Good To Go? Klik hier!
Wil je als consument samen met ons de strijd aangaan tegen voedselverspilling? Klik hier!

Sam Ampoorter
Community Marketing Specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play