Het verband tussen droogte en voedselverspilling

a year ago

Restjes op je bord die in de vuilnisbak belanden of fruit dat net wat te rijp is… Niemand staat er echt bij stil. Ons klimaat is echter minder vergevend. Deze zomer, met zijn recordtemperaturen, is het beste bewijs. Wie had er ooit gedacht dat voedselverspilling ook de voedselproductie zou schaden?

Voeding en CO2e

Het produceren van 1kg voedsel produceert ongeveer 2.5kg CO2e. Het is dus zonde om dat voedsel zomaar verloren te laten gaan. Voedselverspilling draagt bij tot een onnodige productie van CO2 en dus ook aan klimaatveranderingen die extreme weersverschijnselen met zich meebrengen die op hun beurt leiden tot slechte oogsten. De landbouw was in 2010 goed voor 20% van de totale CO2-uitstoot.

Gevolgen in België

Door de Belgische federale site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering

 • De laatste jaren is de gemeten temperatuur in Ukkel gestegen met 0.4°C per decennium. De trendlijn geeft een huidige gemiddelde temperatuur die 2.3°C hoger is dan in het pre-industriële tijdperk.
 • Ons land kent een langzame maar significante stijging van de gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar. Die stijging volgt een lineair profiel van 5 mm per decennium.
 • In 2010 is het gemiddelde zeeniveau ten opzichte van 1970 gestegen met 103 mm in Oostende, 115 mm in Nieuwpoort en 133 mm in Zeebrugge.

Nochtans…

 • Het klimaat blijft de grootste zorg voor 81% van de Belgen, meer dan terrorisme, gezondheid, armoede of sociale uitsluiting, mensenrechten, werkgelegenheid,…
 • Maar liefst 85% vindt dat klimaatverandering een probleem is dat moet aangepakt worden.

Wat kunnen we als consumenten doen?

We moeten ons onder andere meer bewust worden van de waarde van ons eten. De weg die is afgelegd door alle voedingsmiddelen is langer dan je zou denken. Daarom is het belangrijk dat we ze ook ten volle benutten. Wij helpen je om aan de slag te gaan met de voedselverspilling bij je thuis:

 • Plan je boodschappen en koop niet meer dan je nodig hebt.
 • Is de houdbaarheidsdatum verstreken? Maak gebruik van je zintuigen i.p.v. het onmiddellijk weg te gooien.
 • Vergeet je restjes niet in te vriezen.
 • Bewaar al je eten op een correcte manier.
 • Een te grote portie op restaurant kan je steeds meenemen naar huis.
 • Zelf groenten en fruit die er niet meer zo mooi uitzien smaken overheerlijk.

Too Good To Go

Red eten met Too Good To Go en ontdek tegelijkertijd nieuwe handelszaken in je buurt. Vergeet je goede voornemens niet wanneer je op vakantie bent. Je kan Too Good To Go namelijk. gebruiken in 12 landen

Samen tegen voedselverspilling!

Kenny Defrijn
Food Waste Warrior

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play