Help het Amazonewoud!

a year ago

Wat gebeurt er in de Amazone, en waarom?

Ondanks dat het regenwoud nu al drie weken in brand staat, wordt er nu pas over gesproken in de media. De rook werd gedetecteerd door NASA en afgelopen maandagmiddag werd de lucht boven Sao Paulo, Brazilië opeens donker vanwege de branden. Een enge scène, zeker als je weet dat de brand zo’n 300 km verderop aan het gebeuren is. Amazonas, de grootste staat in Brazilië, heeft vanwege het toenemend aantal bosbranden de noodtoestand verklaard. Hoewel het brandseizoen in de Amazone nog maar net is begonnen, heeft dit seizoen de afgelopen jaren nu al overtroffen met zo’n 8.668 branden op de teller (Global Fire Emissions Database) en een stijging van 84% ten opzichte van vorig jaar. 

Bosbranden komen vaak voor in het droge seizoen in Brazilië, maar volgens het Amazon Environmental Research Institute kan geen natuurlijke weersomstandigheid verantwoordelijk zijn voor een dergelijke toename. De enige redelijke verklaring is de verhoogde inspanning in ontbossing. Dit gebeurt door het opzettelijk en illegaal bosbranden te creëren om plaats te maken voor veeteelt en landbouw.

Natural-color image of smoke and fires in several states within Brazil observed by NASA. 


Maar het Amazonewoud is toch van vitaal belang voor onze planeet?

De Amazone is het grootste regenwoud dat we hebben en een wereldwijde carbon sink die de schadelijke koolstofdioxide vangt en opslaat - het woud wordt daarom ook wel eens de “longen van onze aarde” genoemd. Door het kappen en verbranden van de bomen komt de opgeslagen koolstofdioxide vrij in de atmosfeer, wat niet bepaald ten goede komt aan de voortgaande klimaatverandering.

Het is ook de thuisbasis van meer dan drie miljoen diersoorten -bijna 30% van alle soorten op onze planeet- en een miljoen inheemse mensen. De bescherming van regenwouden zoals de Amazone is de sleutel tot het bestrijden van klimaatverandering, en het behouden van vitale ecosystemen die het leven op aarde in stand houden.

Source: Rainforest Alliance https://twitter.com/RnfrstAlliance


Wat kan ik doen?

  • Blijf op de hoogte

Kennis is macht. Je kan de officiële bronnen raadplegen om op de hoogte te blijven van de context waarin dit gebeurt: kijk naar het nieuws, het lokale beleid en hoe het probleem zich ontwikkelt. Bovendien staat InfoAmazonia vol met gegevens en feiten over de Amazone en de huidige situatie. Vertel het verder, hoe meer mensen weten, hoe meer we kunnen doen

  • Steun organisaties die focussen op het beschermen van biodiversiteit en ecosystemen

Er zijn heel veel organisaties die geweldig werk doen om onze bossen te beschermen. Als reactie op noodsituaties kan je doneren aan frontliniegroepen die nu bezig zijn met het verdedigen van de Amazone, alsook overwegen om regelmatig supporter te worden van organisaties zoals:

  • Denk aan je consumptiepatroon

Probeer minder vlees te eten en houd je voedselverspilling in de gaten. 91% van alle ontbossing in de Amazone sinds 1970 is te wijten aan veeteelt. Tegenwoordig is alleen Brazilië een van de grootste producenten van sojabonen en rundvlees ter wereld  en exporteert het aanzienlijk naar China en Europa. Terwijl de wereld steeds meer vlees eet , worden natuurlijke ecosystemen in een ongekend tempo geklaard ... en toch verspillen we elk jaar 20% van al het vlees dat wereldwijd wordt geproduceerd. 

  • Consumeer bewust en houd bedrijven een spiegel voor

Weet vanwaar de producten die je koopt of consumeert vandaan komen, en ondersteun bedrijven die verantwoorde supply chains hebben. Bekijk hoe en waar het product is geproduceerd - gecertificeerde eco-labels zijn zeer nuttig!

  • Deel – alle kleine stappen helpen

Hoe groter het aantal mensen die weet hebben van wat er gaande is en hoe te helpen, hoe groter de impact zal zijn. Deel, voer gesprekken, doe wat je kunt, je maakt het verschil!

Voedselverspilling draagt eveneens bij tot klimaatverandering, dus je maakt echt een verschil elke keer dat je een maaltijd redt. Weest een trotse Waste Warrior, en blijf strijden tegen voedselverspilling!

Wil je meer weten? Check onze Knowledge Hub

Sam Ampoorter
Community Marketing Specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play