Technologie: 5 onmisbare tools voor de horeca

a month ago

Vandaag de dag is technologie meer dan ooit een must geworden voor de horeca. Voor elk type vestiging, van kleine bistro's tot gastronomische restaurants en restaurantketens, past de technologie zich aan om de verschillende aspecten te vereenvoudigen, zodat het beheer zo optimaal mogelijk is, zonder dat dit ten koste gaat van de klanttevredenheid. 

Van het beheer van de reservaties tot de organisatie van het team, van de online leveringen tot de organisatie van de keuken, waarbij voedselverspilling wordt vermeden: hier zijn 5 tools die u in staat stellen om uw restaurant te optimaliseren en met gemak te beheren! 


Eenvoudig online een tafel reserveren met Resengo


De digitale revolutie

Online aanwezig zijn en de zichtbaarheid van een restaurant is voor restauranthouders bijna onvermijdelijk geworden. Of het nu is om te beslissen wat voor soort keuken we willen vanavond, om het restaurant het dichtst bij kantoor te vinden, of om de mening van andere klanten te raadplegen voor het uitproberen van een nieuwe zaak: we Googelen het gewoon even. En als je al op de website van het restaurant zit, is het nog een kleine moeite om je tafel te reserveren.

Online zoekmachines zijn de instrumenten bij uitstek geworden die toekomstige klanten naar jouw restaurant leiden. Daarom is de online zichtbaarheid van jouw zaak van cruciaal belang om toekomstige klanten snel op de site of een externe reserveringswebsite te laten aankomen waarop het restaurant staat vermeld.

Reserveren in een handomdraai 

Zodra klanten hun restaurantkeuze hebben gemaakt en op je website zijn beland, willen ze hun tafel het liefst direct reserveren en, indien mogelijk, zonder de telefoon te moeten gebruiken. Heeft je restaurant een online reserveringssysteem? Heel goed! Dan kunnen jouw klanten: 

  • Op elk uur van de dag snel en gemakkelijk hun reservatie doorgeven 
  • In een sneltempo hun aankomstuur, hun gezelschap en zelfs hun favoriete tafeltje aanvinken. 
  • Eventuele allergenen meedelen, maar ook of er een jarige in het gezelschap zit. 

Handige weetjes voor jou als restaurateur, die je gemakkelijk kunt oppikken om je klanten een persoonlijke, maar vooral onvergetelijke restaurantbeleving te bezorgen.


Blijf in contact met klanten 

Tot slot hebben klanten bij het maken van een online reservering ook de mogelijkheid om zich te abonneren op je nieuwsbrief. Dit geeft je de mogelijkheid om hen op de hoogte te houden van je laatste nieuwe gerechten of interessante promoties. En nog een bonus: klanten ontvangen automatisch een bevestigingsmail met hun reserveringsgegevens, die ze op elk moment gemakkelijk kunnen wijzigen. Dankzij herinneringsmails, reserveringen op de kredietkaart of vooruitbetalingen, zorg je er ook voor dat de kans op no-shows tot een minimum wordt beperkt.

Kortom, door je restaurant online in de schijnwerpers te zetten, zal het runnen van een restaurant niet alleen een stuk eenvoudiger worden, maar zal ook je omzet stijgen.
Resengo is een oplossing die al deze elementen faciliteert en ook koppelingen maakt met de meest gebruikte digitale systemen voor personeel, kassa- of CRM-systemen.


Beheer je online bestellingen efficiënt met Deliverect


Het tijdperk van online maaltijdbezorging 

Het bestellen van een maaltijd via een service is vandaag de dag voor veel consumenten heel normaal geworden, vooral na COVID19. In sommige landen wordt 60% van de bestelde maaltijden buiten restaurants geconsumeerd. Dit leidt ertoe dat veel restaurants hun afhaalmenu aanbieden via verschillende platforms zoals Uber Eats, Deliveroo en andere. De vermeerdering van deze platformen impliceert echter ook
een grotere uitdaging in het beheren van het overnamebod: verschillende gesprekspartners, systemen, interfaces, prijzen, enz. Deze moeilijkheid kan je vermijden met een maaltijdbeheersysteem zoals Deliverect: alle online bestellingen worden dan beheerd vanuit slechts één interface. Maar hoe werkt zo’n kassakoppeling dan precies? 

Je kan dit zien als een automatisering van je online orderflow: al je online bestellingen worden automatisch naar je kassasysteem doorgestuurd, zodat je personeel deze niet meer manueel hoeft te verwerken of over te typen in je kassa. Bovendien gaat elke bestelling ook onmiddellijk door naar de keuken, waar meteen ook een bestelbon wordt geprint. Je bezorgplatformen verbinden met je kassa bespaart je bijgevolg een pak tijd en verlaagt tegelijkertijd het risico op menselijke fouten.

Ook als je enkel afhaalmaaltijden biedt, kan je profiteren van de voordelen die we hierboven opnoemen. Je ‘Click & Collect’-shop kan je namelijk ook eenvoudig laten koppelen aan je kassasysteem, zodat je take-away veel vlotter verloopt.

“Allemaal goed en wel”, denk je vast, “maar hoe zit het dan met al die verschillende iPads en tablets?” Het klopt dat, als je restaurant met meerdere partijen samenwerkt voor maaltijdbezorging, je per platform een specifieke tablet krijgt. Elk toestel heeft zijn eigen meldingsgeluidjes, software en bestelbonnen… Best verwarrend én afleidend voor je personeel.

Toch kan je ook dit probleem eenvoudig verhelpen door in zee te gaan met een all-in-one-softwareplatform voor het beheer van je online bestellingen. Je hebt dan maar één dashboard meer nodig; één toestel; één bron voor al je online orders via al de verschillende platformen.

Kort samengevat: online delivery en take-away is zonder twijfel een waardevol extra verkoopkanaal voor je restaurant. Door je online bestellingen te automatiseren met een kassakoppeling kan je dit kanaal bovendien eenvoudig beheren, zodat je kan genieten van de talrijke voordelen die bij thuisbezorging komen kijken.


Je personeelsplanningen beheren met Strobbo


Plan slim, spaart tijd en geld 

Goed personeel hebben is goud waard, dat is zeker. Een naadloze en vlotte planning ervan is daarom van essentieel belang om je team te laten bijdragen tot het succes van je business. De hospitality sector valt en staat namelijk op flexibiliteit, en dat geldt voor zowel jouw klanten als je personeel. 

Digitalisatie en automatisatie van je personeelsbeheer kunnen je hierbij helpen. Kies daarom voor een tool die jou helpt om tijd en geld te besparen in de planning en uitbetaling van je personeelsbeheer, zoals Strobbo

Dit platform bespaart je kopzorgen over de juiste bezetting dankzij de integratie met je reservatiesysteem (zoals Resengo bijvoorbeeld). De digitale tijdregistratie-module helpt je bovendien bij het bijhouden van het aantal gewerkte uren per werknemer, zodat je geen tijdrovende Excelsheets meer hoeft te maken. Je kan deze module eenvoudig toevoegen op je kassascherm of een tablet. 

 Start er een student of flexwerker? De Dimona-aangifte wordt automatisch doorgestuurd, geen stress. 

Automatiseer je personeelsadministratie

Koppel daarnaast ook vlot met je sociaal secretariaat voor de loonverwerking of met jouw interimkantoor voor het inzetten van studenten. Wanneer je een interim werkkracht inplant, stuurt de tool automatisch een mail naar het interimkantoor om de contracten aan te maken.

Mits een koppeling met je kassa kan je ook snel zicht krijgen op je rendabiliteit en productiviteit op het einde van de dag.


Hou je foodcost laag met Apicbase


Als de bestellingen ontvangen zijn, dan schiet de keuken in actie. De impact van de back of house op je winst is enorm. Foodcost alleen al neemt snel 28-32% van je omzet in beslag, met pieken tot wel 45%.

Goed keukenmanagement beperkt die kosten, meer specifiek de vermijdbare kosten. Als de kosten dalen, gaan de marges omhoog. De restaurantsector is grotendeels een sector met lage winstmarges. Het is dus zinvol om die marges zorgvuldig te beschermen. 


Breek de zwarte doos van je back-of-house open

Met alles wat er in de keuken gebeurt, is het gemakkelijk om je gedetailleerde boekhouding uit het oog te verliezen. Het maakt niet uit hoeveel excel-bestanden je aanmaakt, de financiën blijven vaak een grijs gebied. Er komt geld binnen, en aan de andere kant komt er een bord met lekker eten uit. Alles wat daartussen ligt is meestal een grote gok. Om de kosten te drukken, heb je echter iets concreets nodig. Zonder de juiste hulpmiddelen kan het zoeken naar juiste informatie tijdrovend zijn, kun je fouten maken en is het ook niet de meest prettige taak. 

Neem bijvoorbeeld de voorraad. Overbevoorrading leidt tot verspilling en dat doet je foodcost de pan uit rijzen. Dat wil je te allen tijde vermijden. Om overstock te voorkomen, moeten je inkopen heel nauwkeurig zijn. Bestel niet meer dan je nodig hebt, en alleen als je het nodig hebt. 

Om precies te bestellen heb je toegang nodig tot:

  • Actuele verkoopgegevens
  • Real-time stock status 
  • Een prognose van het aantal porties dat je zal serveren In de bovenstaande lijst ontbreekt nog één stukje cruciale informatie, namelijk je recepten. Je recepten verbinden alle food-gerelateerde gegevens met elkaar. Recepten vertalen 'het aantal verkochte porties' naar 'de hoeveelheid gebruikte ingrediënten'. Die trek je af van de voorraad, zodat je weet wat je nog in stock hebt. Vervolgens zet je die gegevens om in bestellijsten voor je leveranciers.  

Het probleem? 

Probeer dit alles drie keer per week te doen? Dat is veel tellen en rekenen. Om nog maar te zwijgen van de tijd die je meest waardevolle mensen eraan kwijt zijn: de F&B manager, de executive chef, de operations manager en in veel gevallen ook de boekhouder. Het hoeft dus niet te verbazen dat veel restaurantprofessionals al tevreden zijn met een schatting van hun stock en bestellingen, zelfs als dat betekent dat ze een potentieel winstverlies van 50% moeten incasseren. 


Dit is die oplossing 

Nochtans is het met de juiste managementsoftware voor restaurants eenvoudig om de winst te beschermen. De software doet de berekeningen - rekening houdend met alle mogelijke variabelen - en genereert een nauwkeurige bestellijst voor je leveranciers. Al wat je nog moet doen is op verzenden drukken en je favoriete leveranciers ontvangen een e-mail met je bestellingen voor de volgende dag.


Ga de strijd tegen voedselverspilling aan met Too Good To Go


Je hebt het begrepen: technologie is een belangrijke hulpbron voor de horeca. De horeca kan ook rekenen op technologie om haar activiteit op dagelijkse basis te verbeteren: het beter beheren van haar klanten- en orderstroom, het plannen van haar bevoorrading en het leveren van de juiste mensen om al deze verschillende elementen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Dankzij de gebruiksvriendelijke tools is het nu eveneens mogelijk om de financiële kant van het verhaal beter te beheren.

Door de huidige situatie is de vraag minder voorspelbaar en kan deze enorm schommelen, wat helaas kan leiden tot aanzienlijke voedselverspilling. En dat in een tijd waarin niemand graag ziet dat hun heerlijke producten of vers bereide maaltijden in de vuilnisbak belanden. 

Naast de aanzienlijke financiële en sociale gevolgen heeft voedselverspilling ook grote milieueffecten in termen van landgebruik, hulpbronnen en energieverbruik. Daarmee is het vandaag de dag de op twee na grootste bron van globale vervuiling. In België vertegenwoordigt dit gemiddeld ongeveer 345 kg verspild voedsel per inwoner per jaar. Nogal een cijfer, is het niet?


Wat kan je doen met je voedseloverschotten? 


Elke dag vinden chef-koks, cateraars, bakkers, slagers en supermarktmanagers het moeilijk om aan de verwachtingen van hun klanten te voldoen: ze willen namelijk de meest verse producten leveren en tegelijkertijd zo weinig mogelijk weggooien.

Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om het aantal onverkochte producten te verminderen en verspilling te voorkomen: het hergebruiken van die producten in andere recepten, de distributie ervan naar lokale verenigingen, of het gebruik van technologie.

Too Good To Go maakt het mogelijk om onverkochte producten tegen een lagere prijs te verkopen aan gebruikers die ze aan het eind van de dag kunnen komen afhalen in de vorm van een verrassingspakket. Het is een zeer eenvoudige oplossing, waarmee retailers actief kunnen strijden tegen voedselverspilling, nieuwe klanten kunnen aantrekken en extra inkomsten genereren.

Het is een win-win-win oplossing: een positief effect voor de planeet, minder verliezen voor de retailers, en heerlijke maaltijden tegen lagere prijzen voor de gebruikers. Iedereen haalt er iets uit!Kelly Seminerio
B2B marketing specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play