Dit jaar gaan we voor een speciaal eindejaar!

7 months ago

Beloofd: dit is niet het zoveelste blogbericht over verspilling. We wijzen niet met de vinger, integendeel! We willen jullie een goed gevoel geven over de eindejaarsfeesten, met hier en daar suggesties om verspilling te verminderen! Wij gaven alvast het goede voorbeeld en willen iedereen inspireren om een verspillingsvrije eindejaarsfeesten tegemoet te gaan. Zelfs als dat betekent dat je 's nachts nog geniet van die heerlijke overschotjes.

Het belangrijkste is: deze keer komen die suggesties niet van Too Good To Go, maar vanuit anderen: het kan je buur zijn, je zus of broer, of je ouders. Lees snel verder!

#1: Tip van Jules, 28, recruiter

💚 Deel met vrienden of familie

We spenderen enorm veel tijd achter ons fornuis, en dat is niet anders tijdens de feestdagen: integendeel zelfs! Al dat harde werk ... we kunnen toch best een andere bestemming geven aan de overschotjes?

"Als je gastheer of gastvrouw bent kan je aan je gasten vragen om hun Tupperware doosjes mee te nemen. Als je zelf geïnviteerd bent: neem dus zelf ook je doosjes mee! Iedereen vertrekt dan met overheerlijke restjes. Ikzelf heb dit concept al een paar jaar geleden geïntegreerd tijdens mijn feesten, gewoon ook voor economische redenen. Stilletjesaan ben ik gaan beginnen beseffen dat het ecologische aspect een even grote reden is. Sindsdien ga ik naar geen enkel etentje meer zonder doosjes, of vertrek ik nooit meer van een restaurant zonder de overschot mee te nemen naar huis. Het is een levensstijl geworden ... en er is geen mooiere geste dan overschot van eten meenemen waar zoveel werk en tijd heeft ingestoken. En het is zo simpel dat iedereen het kan doen, toch?"

#2: Tip van Maria, 43 jaar, leerkracht en mama van 2 kids

🎁 Steun diegenen die het nodig hebben


Onthoud dat Kerstmis draait rond vriendschap en samenzijn, en niet in het geven van cadeautjes of zorgen dat er zo veel mogelijk eten op tafel staat. Het gaat om warmte en geborgenheid, en dat zoeken we allemaal tijdens de koudste dagen van het jaar.

"Elk jaar neem ik met mijn klas deel aan "shoe-box" in Brussel. Stapelen de conservenblikken zich op, hebben jullie teveel droge koekjes, droog fruit, fruitsap, ... Geef het dan aan hen die er nood aan hebben in plaats van het gewoon in de kast te laten staan. Vrijwilligers zoals wij zorgen voor de correcte verdeling van jullie donaties, en proberen zo de Kerstsfeer evenzeer binnen te brengen in het leven van diegenen die het vaakst vergeten worden tijdens de feestdagen."


Als jullie klaar zijn om Maria te ondersteunen in haar tip kan je op de website wat meer informatie vinden, maar er zijn evenzeer andere organisaties die dezelfde uitdaging als Maria aangaan. 

De organisatie "Enchanté" biedt haar steun aan de daklozen tijdens hun "Sleep Out"-initiatief. Jullie kunnen de nachten van de daklozen evenzeer wat zachter maken door dit initiatief te steunen.

Meer weten

Solidarité SDF-Mons lanceert voor de vierde keer hun "Avent inversé" kalender. Meer over weten? Je bent slechts een muisklik weg.

Meer weten

"Papa Noël" geeft kansloze kinderen de opportuniteit om een kerstcadeau te krijgen.

Meer weten

#3: Tip van Alexandre, 64 jaar, gepensioneerd, grootouder van 4 kleinkinderen

👨‍👨‍👦 Essentiële waarden delen


Hoe vaak hebben we onze ouders of grootouders al eens horen zeggen dat we niet van tafel mochten, tenzij ons bord was leeggegeten? Eten schijnt een belangrijke waarde te hebben, zeker voor onze grootouders die hoogstwaarschijnlijk werden grootgebracht in tijden dat eten schaars was. Vandaag is het grootste issue hoe we ons eten op een bewuste manier consumeren, en zo weinig mogelijk eten moeten weggooien ... Wat een verschil.

"Neem je kinderen of kleinkinderen mee in het proces van het bereiden van je feestmaaltijd. Dat is altijd gezellig, en ze zullen blij zijn om te werken met producten en dingen waar ze normaal nooit mee werken. Leg hen uit waar de witloof die ze aan het wassen zijn vandaan komt, of laat het misschien zien in je eigen moestuin! Draag je eigen waarden en normen rond voedsel over naar hen, zodat ze appreciëren wat ze eten. Ik ben daar altijd heel sterk mee bezig geweest bij mijn eigen kinderen, en het doet me plezier om te zien dat mijn waarden worden overgedragen aan hun eigen kinderen ..."

#4: Tip van Renaud, expert in verspilling, voedsel en (eco)consumptie, landbouwingenieur en eco-consultant

💪 Laat je verleiden tot een zero-waste Kerstmis


Geen zorgen, we gaan je hier niet om de oren slaan met verwijten en dreigementen dat je toch wel álles moet opeten! Maar er zijn wel een aantal tips om voedselverspilling maximaal tegen te gaan van Renaud De Bruyn, en ze zijn zeker de moeite om even door te nemen.

"Dit jaar: geen traiteur! We gaan KOKEN. Oké, het kost wat meer tijd en moeite, maar het is evenzeer een moment van samenwerken en delen. En met natuurlijk de fierheid dat je het zelf op tafel hebt getoverd, natuurlijk. Als je wil dat je gasten jouw schotels met veel smaak -en vooral: volledig- opeten, zorg er dan voor dat het voorgerecht een licht hapje is. Begin geen tijd te steken in deeghapjes, toastjes, chips, ... anders heeft niemand nog ruimte voor iets waar je écht tijd in hebt gestoken. Een andere tip is om je gasten dit jaar uit te dagen. Doel: nul voedselverspilling, en nul verpakkingen! Gebruik wat je alreeds in huis hebt, en voor al de rest gebruik je zo veel mogelijk lokale producten die je in bulk kan kopen in een biowinkel, een boerderij of je lokale handelaar. Lijkt dat moeiijk? Misschien. Maar je kan het ook andersom zien: wat een uitdaging! Dit vereist heel wat creativiteit, maar het resultaat mag er zijn: je koopt lokaal, ondersteunt lokale economie én zorgt ervoor dat jouw verspilling tot een minimum beperkt wordt. Heerlijk, toch? "

Wil je gewoon wat meer informatie? Neem hier dan eens 'n kijkje. 
Sam Ampoorter
Community Marketing Specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play