De onzichtbare impact van voedselverspilling

a year ago

Het is beangstigend, maar daarom niet minder waar om te zeggen dat de mensheid zich middenin een milieucrisis bevindt die zowel de huidige als de toekomstige generaties zal uitdagen om creatiever te leven. Een groeiende wereldbevolking resulteert in een stijgende behoefte naar meer voedsel, hiervoor dient er opnieuw meer plaats vrij te komen voor landbouw, wat op zijn beurt weer zorgt voor een toenemende ontbossing. Bossen waarvan we weten dat ze van cruciaal belang zijn voor de instanthouding van verschillende natuurlijke habitats, maar ook als opslagplaats van koolstofdioxiode die ons klimaat helpen te beschermen.

Door een maaltijd te redden met Too Good To Go, draag je veel meer bij aan de planeet dan je denkt. Je toont respect voor onze grondstoffen, voorkomt dat lekker voedsel in de vuilnisbak belandt door het een bestemming te geven die het verdient!De grondstoffen die nodig zijn voor onze voedselproductie

Het eten dat we consumeren bestaat uit verschillende grondstoffen. Jammer genoeg zijn we er ons hier alsmaar minder van bewust, want in de supermarkt krijgen we enkel het eindproduct te zien.

Om voedsel te produceren heb je zaden, water, meststoffen, energie, arbeid en vooral een enorme oppervlakte land nodig. We gebruiken 50% van het bewoonbare land voor onze voedselproductie (UNEP, 2019). Maar helaas wordt 30% van dat land gebruikt om voedsel te produceren dat uiteindelijk wordt verspild. Ongeveer 1,4 miljard hectare land - een oppervlakte groter dan China en een gebied dat drie keer zo groot is als de Europese Unie (FAO, 2016; Eat Responsiblely, 2019) - gebruiken we om voedsel te produceren dat vervolgens nooit zal worden opgegeten.

Onze planeet bestaat uit 30% bossen die steeds sneller verdwijnen (Wereldbank, 2019; National Geographic, 2019). Momenteel wordt geschat dat we jaarlijks 39 miljoen hectare bos verliezen, wat overeenkomt met de omvang van Bangladesh (of 40 voetbalvelden per minuut) (Global Forest Watch, 2017). Bossen houden het ecosysteem van onze planeet in balans door het overtollig koolstofdioxide op te slaan dat anders in de atmosfeer zou terechtkomen. Het kappen, verbranden en ontginnen van bosgebieden draagt actief bij tot de klimaatverandering. Hoe meer koolstofdioxide er vrijkomt, hoe meer warmte in de atmosfeer zal worden opgeslagen, hoe warmer onze planeet zal worden.... en hoe ernstiger de gevolgen zullen zijn.


Onze strijd tegen voedselverspilling

Daarom willen wij met Too Good To Go de strijd tegen voedselverspilling aangaan! We focussen ons de komende maanden op het vergroten van het bewustzijn over de impact van voedselverspilling op het klimaat. Onze wereld is aan het veranderen en we maken allemaal deel uit van een grotere beweging die strijdt naar een oplossing.

Laten we samen strijden tegen voedselverspilling!
Kenny Defrijn
Food Waste Warrior

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play