De impact van de patat

a month ago

België is de grootste exporteur van aardappelen over de hele wereld(*). In 2018 werden er maar liefst zo'n 2 miljoen ton aardappelen over de hele wereld uitgestuurd. Nu dreigt er 750.000 ton van onze Belgische frietaardappelen verloren te gaan. Wat is daar de impact van? 

Wat is er aan de hand?

De verkoop van diepgevroren aardappelproducten is grotendeels stilgevallen. Restaurants en cateraars zijn wereldwijd gesloten, waardoor verwerkers worden geconfronteerd met overvolle diepvriezen en aardappeltelers met overvolle loodsen. Thuis eet de Belg gemiddeld 6 à 7 kg verwerkte aardappelproducten per jaar maar door het sluiten van de horeca en de lage export is de vraag naar diepgevroren aardappelproducten volledig ingestort.

Bovendien consumeren we meer en meer thuis, aan de eigen keukentafel (**) wat de consumptie van verwerkte aardappelproducten ook nog bemoeilijkt, omdat de telers zien dat voornamelijk verse aardappelen worden aangekocht. Zo stapelen de diepgevroren varianten zich op. 

Is dat heel erg?

Van alle Vlaamse landbouwgewassen, verspillen we aardappelen het meest (***). Dat komt voornamelijk door het productievolume omdat de aardappel zulk populair gewas is in België. Dat er daarbovenop ook nog eens zoveel ton extra verloren gaat, is natuurlijk een jammere kwestie en doet extra hard stilstaan bij voedselverspilling. Wist je trouwens dat de aardappelcrisis de grootste voedselcrisis is die we in België al hebben meegemaakt? Om even de vergelijking te maken met ...

  • De perencrisis in 2014. Toen werden er 90.000 ton peren verspild. Dit kwam toen overeen met 30.6 kTon CO2e (0.34 kg CO2e per kg peren****).
  • De zuivelcrisis in 2009. Er bleef toen 6.000.000 liter melk over, wat overeenkomt met 14.8 kTon CO2e (2.4 kg CO2e per liter melk*****)

Waar we nu voor staan is veel groter. Per kg aardappel wordt er 2.9 kg CO2e uitgestoten. Nu dreigt er 750.000 ton aardappelen verspild te worden, wat overeenkomt met 2.175 kTon CO2e(******). Een gigantisch groot cijfer dus.

Wat kunnen wij doen?

Om de aardappelsector uit de nood te helpen, kan je beginnen met consumeren van diepgevroren aardappelproducten. Kroketten, puree, frietjes, potato wedges, pommes duchesse, gnocci, ... het kan allemaal. Het is uiteraard wel onze taak om hier ook bij te zeggen dat je voldoende moet bewegen (van en naar de supermarkt, van en naar het frietkot, ...). Je kan ook meer informatie vinden op onze website: http://www.sospatat.be

Sidenote: uiteraard hoef je niet al die zakken krokketten, frieten, ... direct op te eten. Het voordeel van diepgevroren aardappelproducten is dat ze laaaaaaaang goed blijven. Frietjes, het hele jaar door! Yes!Bronmateriaal:

*https://www.belgianpotatoproducts.com/nl/waarom-belgische-verwerkte-aardappelen 

**https://www.boerenbond.be/actualiteit/coronacrisis-heeft-zware-impact-op-aardappelsector 

*** https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956053X15301008

**** https://www.thelifeimpact.com/p-ingredients/pears

***** http://www.fao.org/3/k7930e/k7930e00.pdf

****** https://www.businessinsider.com/the-top-10-foods-with-the-biggest-environmental-footprint-2015-9?r=US&IR=T
Sam Ampoorter
Community Marketing Specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play