Pimp je barbecue met een geredde maaltijd!

Kenny Defrijn

a month ago

Yes, barbecueseizoen gaat alweer van start! Niets zo gezellig als de zwoele zomeravond doorbrengen rond de grill, samen met vrienden of familie. Een mooi gedekte tafel vol apero’s, slaatjes, sausjes, brood en bijna standaard een veel te grote portie vlees. Smakelijk zeker, duurzaam iets minder. Maar wist je dat je de impact op je ecologische voetafdruk aanzienlijk kan verkleinen door een Too Good To Go-maaltijd te bestellen? Dit zijn onze tips voor een geslaagde restjesbarbecue.

De impact van vlees

Iedereen die stilstaat bij de impact van zijn voeding, weet dat die van vlees niet te negeren valt. Van klimaatopwarming door CO2-uitstoot (25% van alle uitstoot is afkomstig van landbouw) tot ontbossing (60% van de landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt) en watertekorten door de productie van veevoer (in één steak zit zo’n 4.000 liter water) – met die feiten in het achterhoofd lijkt het bijna decadent om pakweg 6 stukken vlees per persoon te voorzien. Zeker als je weet dat gemiddeld ⅓ in de vuilnisbak belandt.

Oh ow, mama had gelijk. Mijn ogen zijn te groot voor mijn buik. Te veel gegrild vlees over? Wat nu?

  • je kan goody bags meegeven aan je gasten met restjes voor een vleessalade
  • je kan zelf een vleessalade maken
  • je kan je buren uit hun lijden verlossen, want je weet dat ze watertanden sinds het moment dat je BBQ aanging
  • je kan de volgende ochtend een omelet maken met de restjes

Tips om vlees te bewaren en te ontdooien

Wist je dat je vlees tot 6 maanden lang in de diepvries kan bewaren? Ontdooien gaat snel door het vlees in een plastic zakje in lauw water te leggen. Of zet je oven op 30 graden en laat het vlees rustig ontwaken uit z’n winterslaap. Vlees à la minute ontdooien is een ideale manier om slim te portioneren. Maar misschien heb je helemaal geen behoefte aan zo’n grote hoeveelheid vlees op de barbecue. 

Eens iets anders op de grill?

Kan het ook anders? Ja hoor, makkelijk zelfs. Je maakt al een enorm verschil door een Too Good To Go-maaltijd van een handelaar in de buurt te redden. Met een beetje geluk zit er een portie vlees in je pakketje dat je dezelfde dag nog op de grill kan gooien. Maar ook als je geen vlees treft, kan je een verrassende twist geven aan je BBQ-moment.

Gegrilde groenten

We zijn het zo gewend dat vlees dé hoofdrolspeler op de barbecue is, dat we bijna vergeten dat je groenten ook op honderd-en-een manieren creatief kan bereiden. Zo kan je op een groentensaté nagenoeg alles prikken. Ook kan je heel wat groenten kruiden en grillen zoals je met vlees zou doen. Of je kan ze marineren voor een hartige, pikante of zoete smaakbom.

Creatief met kaas

Grillkaas zoals halloumi kan je verwerken in een burger of prikken op een stokje voor een feestelijke saté. Champignons en aardappelen vul je dan weer met nagenoeg elk type kaas, van kruidenkaas over gouda tot mozzarella. En met een beetje geluk zit er wel een camembert of brie in je geredde voedselpakket, die je heerlijk kan laten smelten tot kazige dip.

Een berg brood gered van bij de bakker?

Ook met brood kan je zo veel meer doen. Maak een borrelbrood door inkepingen te snijden in een groot rond brood, die je opvult met kruiden, look en kaas. Een stokbrood kan je dan weer in een-twee-drie omtoveren tot lookbroodjes en bruschetta’s. Brood dat niet meer supervers is, snij je in blokjes om te drenken in tomatensaus, water of olijfolie voor een heerlijke panzanella. Inspiratie genoeg, toch?

Van patat tot pappardelle

Met quinoa, couscous, gekookte aardappelen en bereide pasta heb je de perfecte basis voor de meest kleurrijke bijgerechten. Voeg mayonaise of yoghurt toe voor de nodige smeuïgheid, versier met groente- en/of kaasblokjes en werk af met smaakmakers zoals lente-ui, noten, honing, zaden en meer. Ziezo! Een extra slaatje voor weinig werk.

Goed voor meer dan het klimaat

Red je een voedselpakket van de afvalberg, dan beperk je niet alleen je ecologische voetafdruk. Ook steun je de lokale handelaars, die jou meer dan dankbaar zijn dat ze nog iets verdienen aan hun restjes die anders de vuilnisbak in belanden. En extra mooi meegenomen? Je bespaart er nog eens mee ook, want je hoeft minder verse boodschappen te kopen. Win-win-win!

Probeer Too Good To Go

Kenny Defrijn

Food Waste Warrior