Aardappel en ajuin: waarom je ze best niet samen bewaart

Versta ons niet verkeerd: gebakken aardappel met ajuin is een héérlijke combinatie. Maar zet geen rauwe ajuin en een ongekookte aardappel tezamen. Waarom niet? Dat vertellen we je hier… 

Donker en droog

Het is gemakkelijk, we weten het: bewaar je ajuin best op een donkere, droge plek: check. Bewaar je aardappels op een donkere, droge plek: daar liggen mijn ajuinen al, maar dat is wel oké ... dus check? Niet dus. Ajuinen en aardappels bewaar je best gescheiden. Waarom?

Wanneer je ze samen bewaart, zullen de ajuinen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Aardappels gebruiken de lucht namelijk om te "ademen", waardoor ze die ook weer uitstoten. Omgekeerd zullen de aardappelen ook sneller hun smaak verliezen door het ethyleen uit de ajuinen. Een slechte combo om samen te zetten, dus!

Waar bewaar je ze dan wel?

Het beste is om beide groenten op een donkere, droge en koele plaats te bewaren. Voor aardappelen ligt de ideale bewaringstemperatuur tussen 4 en 10 graden Celsius. Wil je lang van je patatjes genieten, schud ze dan om de zoveel tijd voorzichtig om, alweer om het ventilatieproces te stimuleren. Ajuinen hebben ook een droge, donkere en koele plaats nodig; dus je hangt ze best niet zomaar naast je dampkap in een netkous. Idealiter liggen ajuinen in een bewaarkast op een droge doek. Zo blijven ze het langst goed! En onthoud ... ver weg van de aardappelen!

Heb jij nog tips over andere groenten die je best niet samen bewaart? Laat het ons weten!

Sam Ampoorter
Community Marketing Specialist

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play