9 tips om voedselverspilling thuis te verminderen!

Marine Couturier

2 years ago

Met deze tips volgen kunnen we met alle Belgen tot 1.170.588 ton CO2e uitstoot vermijden, 981 miljoen euro uitsparen, én minstens even lekker eten!


Slim kopen

Tip #1

Plan je maaltijden op voorhand en voorzie steeds een restjesdag. Op basis van die planning maak je een boodschappenlijstje. Om impulsaankopen te vermijden kan je je inkopen rangschikken per afdeling in de supermarkt (groenten, fruit zuivel, vlees, brood, …)

Tip #2:

Had je geen tijd voor een boodschappenlijstje? Neem nog snel een “fridgie”, een foto van de inhoud van je frigo en de vooraadkast voordat je vertrekt.

Tip #3:

Eet nog iets voor je naar de winkel gaat, zo kan je alle verleiding weerstaan.


Slim bewaren

Tip #4:

Kraak de houdbaarheidscodes!
THT, ten minste houdbaar tot, staat op producten die je met wat gezond verstand zeker nog na de datum kan consumeren. Bekijk de staat van de verpakking, ruik en proef gewoon even voor.
TGT, te gebruiken tot, neem je best strikter. Na deze datum is het opletten geblazen.

Tip #5:

Orden je frigo volgens de temperatuur in je frigo. Onderaan is het koud: daar zet je zuivelproducten, rauw vlees en vis. Meer naar boven toe wordt het warmer: daar kan je restjes en andere producten kwijt.

Tip #6:

Wist je dat niet alles in de frigo thuis hoort? Aubergines, tomaten, courgette en paprika’s bijvoorbeeld, de nachtschadefamilie, bewaren beter op kamertemperatuur.


Slim koken

Tip #7:

De juiste portiegrootte is allesbepalend in het vermijden van overschotten. Meet met wat je in huis hebt: een kopje, je handen, een maatbeker, …Van ongekookte pasta of rijst meet je bijvoorbeeld een gebalde vuist per persoon.

Tip #8:

Kook je restjes op in een nieuw gerecht! Daarvoor zijn een omelet, soep, roerbak uiterst geschikt!

Tip #9:

Vier dagen op rij spaghetti eten gaat natuurlijk vervelen. Aarzel niet om bij je buren of vrienden aan te kloppen met een potje. Wie weet doen zij hetzelfde bij jou. 

Marine Couturier

Food waste Warrior