1 miljoen geredde maaltijden: net iets méér dan dat

10 months ago

Sinds 1 maart 2018 strijdt Too Good To Go tegen voedselverspilling in België. Onze community telt nu zo'n 700.000 gebruikers die meer dan 2.400 partners in het hele land kunnen bezoeken om te redden wat na sluitingstijd wordt weggegooid. Gisteren is de miljoenste maaltijd gered. Dit zijn 1 miljoen maaltijden die je op een bord vindt en niet in de vuilnisbak. Gunstig voor handelaren en consumenten, maar ook voor het klimaat. Goed voor maar liefst 2.5 miljoen kg CO2e die niet voor niets werd geproduceerd

Ontdek het belang van jouw inspanningen ​​door dit artikel te lezen.

Het klimaat als winnaar

Elk jaar wordt naar schatting 3,6 miljoen ton voedsel verspild in België. In de volledige toeleveringsketen wordt eten verspild. Een groot probleem met schadelijke gevolgen voor het klimaat. Er gaat niet alleen voedsel verloren, maar eveneens alles wat nodig is om het te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en transport.

Door Too Good To Go te gebruiken, sluiten steeds meer bedrijven hun dag af zonder verspilling en genieten gebruikers van geweldige producten tegen een goede prijs. Het milieu is echter de grootste winnaar! Too Good To Go bespaart ongeveer 2,5 miljoen kg CO₂ door 1 miljoen maaltijden te redden. Dit komt overeen met de hoeveelheid energie die nodig is om meer dan 300 miljoen smartphones op te laden *.

* United States Environmental Protection Agency.

Ik doe mee

Too Good To Go , gewoon een app?

Het redden van maaltijden via een app daarmee is het allemaal begonnen… We gaan nu een stap verder. Nu hebben we besloten dat we het daar niet bij gaan laten. Too Good To Go bestaat ook buiten de smartphone om, en daarom willen we meer aandacht besteden aan het lanceren van een grotere movement, een beweging tegen voedselverspilling.

Jonas Mallisse: "We waren ongelooflijk verrast - maar ook vereerd - door het aantal Belgen die via onze app tegen voedselverspilling willen strijden. We willen dit enthousiasme dan ook verder aanmoedigen. De komende tijd zullen we meer aandacht besteden aan het verspreiden van informatie en het vegroten van het bewustzijn rond voedselverspilling. Kortom willen we iedereen inspireren om een beweging tegen verspilling te vormen. De volgende grote stap in het avontuur samen met ons team van gepassioneerde Waste Warriors."

Vandaag lanceert Too Good To Go het eerste wapenfeit: De Movement. Een kennisdatabank met alle kennis, data en informatie over voedselverspilling op 1 plek. Je vindt er een breed gamma aan informatie, advies en lesmateriaal voor leraren. Voor ieder wat wils.

Ontdek onze kennisdatabank

Wat is nu eigenlijk de impact van voedselverspilling?

Oké, oké. Je hebt niet al te veel tijd om de volledige website te doorlopen. Dat gebeurt. Gelukkig voor jou hebben wij de belangrijkste feiten in verband met voedselverspilling hieronder verzameld.

We putten onze bodem uit

Intensieve landbouw- en landbouwsystemen op basis van monocultuur, kunstmest en pesticiden verminderen de vruchtbaarheid van het land en kunnen de productiviteit verminderen.

Onze watervoorraad slinkt

In de meeste delen van de wereld wordt meer dan 70% van zoet water gebruikt voor de landbouw. Om in 2050 een wereldbevolking van 9 miljard mensen te voeden, moet de landbouwproductie met ongeveer 50 procent toenemen, wat zal leiden tot meer waterschaarste. Het gebrek aan water zal daarom een ​​groot obstakel zijn om de wereldpopulatie te voorzien van voldoende voedsel.

Versnelling van de klimaatverandering

Landbouwsystemen zijn sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen die worden gebruikt bij het produceren van kunstmest, planten en oogsten, irrigatie, koudeopslag en transport. Iedereen weet dat fossiele brandstoffen echter schadelijk zijn voor het milieu doordat ze CO2e vrijgeven. Wanneer voedsel op een stortplaats wordt gegooid, en bij contact met de lucht ontbindt, komt bovendien methaan vrij: een gas dat 25 keer krachtiger is dan CO2e.

Afname van de biodiversiteit

Voedselverspilling is een van de vele factoren die bijdragen aan het verlies van biodiversiteit door het verwoesten van habitats, overexploitatie, vervuiling en klimaatverandering.

Toenemende ontbossing

Elke 48 uur verliezen we een bos ter grootte van New York, terwijl bomen vitale koolstofputten zijn. Elk jaar absorberen ze meer dan 2 miljard ton koolstof.

Benieuwd naar meer? Ontdek al onze acties hier.

Kenny Defrijn
Food Waste Warrior

Download de app

Bij Too Good To Go willen we een einde maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered! Houd je van lekker eten? Wil je goede suggesties, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in voor een goed doel? Dan is de app ongetwijfeld iets voor jou!

App Store
Google Play